„Klubrádió
Lég-Kondi

Dugódíj: budapesti konzultációt kezdeményeznek Karácsonyék

13/12/2019 16:04

| Szerző: Klubrádió

A dugódíjról és a dízelautók korlátozásáról készítettünk átfogó riportot a Lég-Kondiban; a műsorban Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes azt mondta, több körben kérdezik meg az embereket, konzultáció és népszavazás is lesz.

2019. december 13. Lég-Kondi (2019. december 13., péntek 15:00)
43:12
00:00
Műsorvezetők: Fórizs Mátyás Szerkesztők: Árva Brigitta
Hacsak nincs valami különös rajongásuk a dugódíjak iránt, akkor vallják be, már Önök is unják a témát. Ez nem véletlen, hiszen szinte követhetetlen politikai testcseleket mutatnak be a fővárosi vezetések az ügyben, lassan másfél évtizede.

Pedig első hallásra úgy tűnik, hogy ciklusokon átívelő konszenzusról van szó: műsorunkból kiderül, hogy Demszky Gábor, Tarlós István is dugódíj párti volt, illetve Karácsony Gergely választási programjában is szerepelt a tétel.

Adásunkban arra a kérdésre kerestük a választ, hogy hogy bár mindenki akarta-akarja, mégsem lépte meg eddig senki. A politikai kockázat érthető, a vizitdíjas szavazás emléke óvatosságra int, és persze, aki autók százezreit tiltja ki, vagy autósok százezreit kötelezi fizetésre, könnyen a pénzbehajtó szerepében találhatja magát. Demszky alatt a Fidesz, Tarlós alatt az akkori ellenzék hívta sarcnak már csak a dugódíj gondolatát is.

De mi van a mérleg másik serpenyőjében?

A Semmelweis Egyetem kutatása kendőzetlenül kimondja, hogy légszennyezettségben Európa-szerte nálunk a legrosszabb a helyzet. Az elmúlt 10 évben Budapesten megduplázódott az asztmás gyerekek száma. A tavalyi évben minden 10. elhunyt magyar tovább élhetett volna, ha nem ilyen rettenetes a levegő minősége.

Ijesztő, és megdöbbentő adatok ezek, az adásban Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke mondta el a részleteket.

Megkockáztathatjuk, hogy aligha van ma ember Budapesten, aki arra a kérdésre, hogy javítani kell-e a fővárosban a levegő minőségét, nemmel felelne. És talán azzal is egyetértene a többség, hogy túl sok ma az autó Budapesten. 

A mostani városvezetés eggyel elszántabbnak tűnik elődeihez képest, de tegyük hozzá, hogy már Karácsony Gergelyék is népszavazást emlegetnek, meg azt, hogy “majd valamikor a ciklus vége felé”. 

De ne legyünk igazságtalanok, demagógok meg végképp ne, mert ha valamiben, hát dugódíj témában demagógnak lenni nem kerül különösebb erőfeszítésbe. Ezért autóba ültünk, és bár sok rejtély nincs benne, Mátyási György közlekedési szakértővel szedtük össze, hogy mik a dugók legfőbb okai.

Nincs megfelelő közösségi és tömegközlekedési alternatíva. Az útfelújítások rosszul szervezettek, de a magyar közlekedési morál sem a legjobb. Ráadásul az elmúlt 5-6 évben 200 ezerrel több autót regisztráltak Budapesten és Pest megyében, az agglomerációból beérkező forgalom pedig hatalmas. Autóparkunk elöregedett, 14 év az autók átlagéletkora.

És ha a dugódíj nem is olyan szitokszó még, mint anno a vizitdíj volt, politikailag nemcsak kényes, de bonyolult is az ügy. Mert bár mindig dugódíjról beszélünk, vagyis ez olyan összegről, amit az fizetne, aki behajt Budapestre, vagy azon belül bizonyos zónákba, szakértők szerint önmagában ettől nem lenne sokkal kevesebb autó a városban - vagyis a levegő minősége sem javulna. 

Ezzel a mostani városvezetés is tisztában van. Dorosz Dávid klímavédelmi főpolgármester-helyettes utolsó nyilatkozata az, hogy lenne dugódíjat és öt éven belül a dízelautók behajtását is korlátoznák a belvárosba. 

Ehhez azonban, és ez igen fontos körülmény, a fideszes többségű parlamentre is szükség lesz, ugyanis törvényt kell módosítani. Ez azért sem egyszerű feladat, mert ha visszaemlékszünk, 2012-ben a fideszes többségű országgyűlés egyszer már leszavazta a fővárosi dugódíj bevezetését - pedig azt akkor fideszes képviselők nyújtották be, nem is ellenzékiek. A helyzet azóta sem változott sokat, a kormány továbbra sem támogatja a dugódíjat - erről Gulyás Gergely beszélt egy kormányinfón.

Ha pedig a kormány vagy a parlament nem lesz partner, és a dugódíj vagy az autók számnak csökkentése ellen fog politizálni, akkor nem nehéz elképzelnünk, hogy mik lesznek ebben a vitában a kormányzati panelek. Mondjuk: Megvédjük a fővárosiakat a baloldali sarctól. Vagy például: Nem hagyjuk, hogy embereket tiltson ki a baloldal a fővárosból. 

Szóval kemény kommunikációs meccs lesz, a részletekről Ceglédi Zoltán politikai elemző beszélt a műsorban. Adásunkban izgalmas interjút hallhatnak még Ekés Andrással, a Mobilissimus közlekedési szakértőjével. Végül felhívtuk Dorosz Dávidot.

Dorosz Dávid
 
Dorosz Dávid
Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

A teljes adást a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

2019. december 13. Lég-Kondi / részlet, Dorosz Dávid (19.12.13.)
09:30
00:00

A klímavédelemért felelős főpolgármester-helyettes szerint összetett kérdés, hogy milyen változtatásokat vezetnek be Budapest közlekedésében. Az a helyzet, ami most van, egészségügyi szempontból tragikus, változtatni mindenképp kell, de csomagban. Ennek egyik része lehet a behajtási díj, de azért cserébe fejlettebb, átszállásmentesebb közösségi közlekedést és jobb levegőminőséget kell biztosítani.

A behajtási díjra és dízelautók korlátozására is rákérdeztünk, Dorosz Dávid úgy válaszolt: mindkét javaslat része volt Karácsony Gergely többséget kapott programjának, stockholmi mintára el kell kezdeni feltérképezni ezek bevezetésének lehetőségét. Az még nyitott kérdés, hogy mi lesz erről a kormány álláspontja – tette hozzá.

Közölte: több körben, több módon kérdezik meg a budapestieket, új konzultációs formákat dolgoznak ki Kerpel-Fronius Gábor részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes segítségével. Amikor eljutnak a népszavazásig, ott már nagyon konkrét kérdést tesznek fel.

Dorosz Dávid nem válaszolt arra a kérdésre, hogy mikor lehet népszavazás és ezzel összefüggésben, ha lesz dugódíj, mikor vezethetik be.

A beszélgetést a lejátszóra kattintva hallgathatják meg! (Címlapi kép: Piqsels.com)

Lég-Kondi
2019. december 13., péntek 15:00
Műsorvezető: Fórizs Mátyás