„Klubrádió
Reggeli gyors

Nagyon kellene már az útdíj

5/12/2019 14:18

| Szerző: Klubrádió

El kellene érni - piaci alapon -, hogy csak annyi autó járjon a főváros útjain, amennyi elfér rajta úgy, hogy a forgalom haladjon is. Erre ösztökéli a városvezetést a Levegő Munkacsoport.

2019. december 05. Reggeli gyors - részlet 19.12.05. Vargha Márton
06:22
00:00

Levelet írt Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek és Karácsony Gergely főpolgármesternek a Levegő Munkacsoport, hogy mihamarabb egyezzenek meg a fővárosi dugódíj bevezetéséről. Ezzel évente mintegy 250 milliárd forintot lehetne megspórolni, és sokkal kevesebb lenne az asztmás gyermek.

Vargha Márton közlekedési témafelelős arra hívta fel a figyelmet, hogy az úthálózat kapacitása véges, ezt be kell látni, és csak annyi autót szabad ráengedni erre a hálózatra, amennyi racionálisan elfér rajta. Ha torlódnak a járművek, sokkal nagyobb a zaj- és levegőszennyezés, a közlekedők rengeteg időt veszítenek, ami ugyancsak járulékos kár. Rendet kellene tenni, de piaci alapon.

A Levegő Munkacsoport tehát azt javasolja, hogy vezessenek be útdíjat. Ha a vendéglősök fizetnek a közterület használatáért, amikor kitesznek nyárra egy teraszt, a parkolóban fizetnek az autósok, akkor miért ne fizethetnének azok is, akik éppen haladnak a közterületen? Minden út díjas lenne, de a zsúfoltságától függően határoznák meg a tarifát. Nyilván a népszerűbb szakaszok lennéne drágábbak.

Vargha Márton szerint az például nem jó megoldás, ha a főváros külső kerületeiben jelölnek ki P+R parkolókat, hogy ott szálljanak át az autósok. Sokkal korábban, már az agglomerációban le kellene csökkenteni a gépkocsiforgalmat, hogy ott lehessen átülni, sőt ne is legyen érdemes autóval elindulni. Na, ehhez persze megfelelő tömegközlekedésre lenne szükség.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi.

Reggeli gyors
2019.12.05. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes