„Klubrádió

A kormány nem támogatja a dugódíjat

20/11/2019 16:50

Dorosz Dávid zöld ügyekért felelős főpolgármester-helyettes a Lég-Kondiban és az RTL Klubon is utalt arra, hogy ilyenben gondolkodnak, a Miniszterelnökség viszont egyértelműen elutasítja a dugódíj bevezetését.

A kormány eddig sem támogatta, ezután sem támogatja a Demszky-korszakban bevállalt dugódíj bevezetését – olvasható a Miniszterelnökség közleményében, amelyet az MTI tett közzé. A kormány álláspontja szerint amennyiben Karácsony ragaszkodik a dugódíj bevezetéséhez, „azt elsőként a Fővárosi Közgyűlésben, majd annak állásfoglalása után a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában és az Országgyűlésben érdemes megvitatni” – tették hozzá.

Dorosz Dávid klímavédelemért felelős főpolgármester-helyettes kedden az RTL Klub Híradójának azt mondta, az öt éves ciklusban felmerülhetnek olyan lépések, amelyek a dízelautók korlátozásával járnak. Arról is beszélt, hogy állandó dugókat, közlekedési káoszt látnak, ez így nem maradhat. Arra a felvetésre, hogy ezek szerint lesz dugódíj, úgy válaszolt: lesz olyan formája, amellyel a mostani szabályozást szigorúbbá teszik. Ehhez viszont törvényt kell módosítani.

Mi is megkérdeztük a Lég-Kondiban Dorosz Dávidot ugyanerről (arról, hogy alacsony kibocsátású övezettel vagy dugódíjjal kell-e számolniuk a budapestieknek), akkor úgy válaszolt: igen, olyan lépést tesznek, amellyel radikálisan érezhető mértékben javítják a belváros levegőminőségét, az egész városban növelik a zöldfelületek arányát és számát, valamint úgy alakítják át a közösségi közlekedést, hogy ez a karbonkibocsátásban is megjelenjen.