„Klubrádió
Reggeli gyors

Jeszenszky: Budapest városállamnak is tekinthető

17/12/2019 12:35

| Szerző: Klubrádió

Örvendetes és helyénvaló a szabadság terjesztésére szövetkezett négy V4-es főváros együttműködése – mondta Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, aki nagyon rosszallja, hogy a liberalizmus szitokszóvá vált bizonyos körökben. Azt is sajnálja, hogy a magyar közmédia nem sietett beszámolni a közép-európai populista kormányok ellenében is megalakított Szabad Városok Szövetségéről.

2019. december 17. Reggeli gyors-részlet/Interjú, Jeszenszky Géza (19.12.17.)
06:09
00:00

Beleillik a visegrádi országok közötti együttműködésbe a négy, ellenzéki vezetésű közép-európai főváros összefogása, amelynek egyik célja, hogy az Európai Unió több, a városok számára közvetlenül hozzáférhető forrást különítsen el – mondta Jeszenszky Géza egykori külügyminiszter, volt norvégiai nagykövet.

A rendszerváltás utáni első magyar kormány tárcavezetője hangsúlyozta, a visegrádi népek szövetsége kormányok fölötti, és több szinten is működik – vannak V4-es sportversenyek, létezik a civil és önkormányzati kezdeményezéseket is támogató Visegrádi Alap, valamint számos testvérvárosi együttműködést is kötöttek a régió települései. Budapest, Pozsony, Prága és Varsó kapcsolata tehát mindenképpen örvendetes és helyénvaló.

Történelem - A versailles-i békerendszer az oktatásban
 
Jeszenszky GézaMTI Fotó: Mohai Balázs/Archív
 

A négy főváros a szabad városok megállapodásának elnevezett, hétfőn kiadott dokumentumban kijelenti: együttes erővel fognak lobbizni az Európai Uniónál annak érdekében, hogy minél több támogatást közvetlenül Brüsszeltől kapjanak meg, ne ékelődjön be az eljárásrendbe saját nemzeti kormányuk. Azt is vállalták, hogy megvédik és terjesztik a szabadság, emberi méltóság, demokrácia, egyenlőség, jogállamiság, szociális igazságosság, tolerancia és a kulturális sokszínűség értékeit.

A megállapodást Karácsony Gergely budapesti, Matúš Vallo pozsonyi, Zdeněk Hřib prágai és Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester írta alá. A V4-ek fővárosainak a kezdeményezése nyitott más városok előtt is.

Az együttműködés céljai kapcsán Jeszenszky Géza megjegyezte, a liberalizmus a XIX. század eleje óta a szabadság ideológiája, gondolatvilága ezért nagyon rosszallja, hogy a fogalom szitokszóvá vált egyes körökben.

A volt külügyminiszter arról is beszélt, ezek a fővárosok bizonyos szempontból városállamnak is tekinthetők népességüket, gazdasági erejüket, valamint régmúltra visszamenő saját külkapcsolataikat tekintve. A fővárosok nemzetközi aktivitása tehát nem újdonság, legfeljebb az, ha erről a magyar közmédia nem tájékoztatja a hazai társadalmat – tette hozzá. Jeszenszky Géza arra utalhatott, hogy az MTI hétfői hírei között egyetlen sor sem volt arról, hogy a négy visegrádi ország fővárosának a polgármestere megállapodást írt alá Budapesten.

Néhány nappal korábban, december 9-én hasonló társulásra lépett tíz ellenzéki vezetésű megyei jogú magyarországi város is, amit szintén szabad városok szövetségének neveztek el.

 
Budapesten 2019. december 16-án, Karácsony Gergely budapesti, Matúš Vallo pozsonyi, Zdeněk Hřib prágai és Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester írt alá közös nyilatkozatot a Szabad Városok Szövetsége nevében. Forrás: Facebook
 
 

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Jeszenszky Gézával
2019. december 17., kedd 07.15
riporter: Dési János