„Klubrádió
Reggeli gyors

Új pártot alkotnak a tízek?

10/12/2019 10:18

| Szerző: Klubrádió

Tíz megyei jogú város polgármestere hozott létre egy új szövetséget – közölte Botka László. El is indult a találgatás: milyen politikai közösség jöhet létre ebből.

2019. december 10. Reggeli gyors - részlet 19.12.10. Márki-Zay Péter
05:49
00:00

A 23 megyei jogú városnak eddig is volt szövetsége, de a polgármesterek közül csak 3 volt ellenzéki. A legutóbbi választásokon jelentősen megváltozott a helyzet, immár tíz megyei jogú városnak van ellenzéki vezetője, további 3-ban a közgyűlés ilyen.

Nos Szeged, Érd, Salgótarján, Eger, Szombathely, Pécs, Dunaújváros, Tatabánya, Miskolc és Hódmezővásárhely polgármestere alkotja az új szövetséget. Márki-Zay Péter, az utóbbi város vezetője elmondta, hogy egyiküket sem egyetlen párt juttatta pozícióba, hanem az összefogás. Számos olyan napi kérdés van, amelyben közös az érdekük, itt van mindjárt az állami és az uniós finanszírozás. Nem csak a 2022-es választás, hanem a hosszabb távú jövő szempontjából is fontos az együttműködés. Hivatalosan így fogalmazták meg: közös értékek és stratégia mentén az a céljuk, hogy Magyarország igazságos, szolidáris és szabad otthona legyen minden magyarnak.

A hír nyilvánosságra kerülése után persze elindult egyfajta gondolkodás, sőt találgatás, hogy a polgármestereknek ez a közössége egy új politikai erő, egy új párt létrejöttének előszele-e már. Márki-Zay Péter elképzelhetőnek tartja, hogy szükség lesz egy választási pártra. Az ellenzék politikai palettája sokszínű, egy pártba nem rendezhető mindenki, ám a választási párt más kategória. Az most is látszott, hogy az összefogás az a módszer, amivel sikert lehet elérni egy választáson. Egy-egy jelölt, közös lista, ezek a kulcsszavak. Már csak azért is szükséges az összefogás, mert a Fidesz lassan mindent betilt, ami nem fér bele a világképébe, olyan törvényeket hoz, amelyek csak neki kedveznek.

A polgármesterek szövetségének esetleges kiterjesztéséről Márki-Zay Péter elmondta, hogy ez egy jól meghatározható kör. Budapest nyilván természetes szövetséges, a megyei jogú városok pedig a környező kisebb településekre is hatással vannak, azokat támogatják.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Ujvári Sándor.

Reggeli gyors
2019.12.10. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes