„Klubrádió
Reggeli gyors

Megrepedt a Fidesz, de még nem esett szét

18/10/2019 07:25

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Az új főpolgármestert mutatja be több külföldi lap is, hangsúlyozva, hogy a választással egy baloldali zöld sziget emelkedett ki a tájon.

2019. október 18. Reggeli gyors -részlet 19.10.18. Lapszemle/Csernyánszky Judit
05:34
00:00

Karácsony Gergelyről, Budapest új, 44 éves főpolgármesteréről közöl portrét a müncheni Süddeutsche Zeitung. A cikk szerzőjének megfogalmazása szerint a választási siker nyomán „fénylő látomás” tűnt fel a Kaczyński, Babiš és Orbán uralta középkelet-európai tájon - azon a Magyarországon, amelyre Orbán Viktor kormányfő az „illiberális demokrácia” címkét ragasztotta, „baloldali zöld sziget” emelkedett ki. A bajor lap megemlíti a szexvideó hatását, mint amit a nemzeti konzervatív kormánypárt az ideológiailag nem eléggé szilárd választóknak nem tudott kielégítő módon megmagyarázni.

Karácsony a Fidesz-elit ellentéte

Karácsony, akit öt évvel ezelőtt a 14. kerület polgármesterének választottak, megjelenésében sokban a nyakkendős Fidesz-elit ellentéte – írja a Süddeutsche, és kitér a főváros új vezetőjének vidéki származására, valamint szociológus-politológus végzettségére. A kicsiny zöld liberális párt, a Párbeszéd politikusa, aki felismerte, hogy Orbán nagyrészt az „oszd meg és uralkodj” elvének, az ellenzék megosztottságának köszönheti hatalmát, azon túl, hogy a nagy pártok számára kedvező módon változtatta meg a választási rendszert. A több baloldali és liberális párt közös jelöltjeként fellépő Karácsony előtt Isztambul példája lebegett – azé a török nagyvárosé, ahol az ellenzéki polgármesterjelölt nemrégiben legyőzte az Erdoğan-pártnak, az AKP-nak a jelöltjét. A török kormánypártról – írja a Süddeutsche – Karácsony azt mondta, hogy annak agresszív, illiberális hatalma sokban emlékeztet az Orbán-rezsimre.

Megrepedt az Orbán-rezsim, de a szétesése még messze van

Most – állapítja meg a müncheni újság – a derűlátók azon örvendeznek, hogy a budapesti főpolgármester-választás a startlövés volt az ellenzék 2022-es parlamenti választási győzelméhez. A kétkedők azonban utalnak arra, ami Lengyelországban történt: Varsó tavaly liberális, Európa-párti polgármestert választott, most viszont ettől függetlenül a parlamenti választáson ismét a jobboldali nacionalista PiS kormánypárt szerezte meg az abszolút többséget. Az kétségtelen, hogy Karácsony választási sikere megrepesztette az Orbán-rendszert, de a repedés és a szétesés között még nagyon hosszú az út – állapítja meg a Süddeutsche Zeitung.

A Fidesz legyőzhető

Szintén az új budapesti főpolgármesterrel foglalkozik a londoni Guardian, hasonló hangütéssel, itt-ott eltérő megfogalmazásokkal. Így például míg az Orbán-kormány minősítő jelzője a német lapnál nemzeti konzervatív, addig az angolnál szélsőjobboldali. A Guardian a Budapesten és a több vidéki városban elért ellenzéki sikerről megállapítja, hogy azt több mint egy évtizede kizárólag kudarcok előzték meg. Orbán Fidesze tavaly a harmadik egymást követő alkalommal nyerte meg a parlamenti választást, és nagyrészt uralja az országban a médiát.

Főpolgármesterek együtt

A lap azt a kijelentést emeli ki a Karácsony által tegnap adott interjúból, hogy sikerült lerombolni a Fidesz legyőzhetetlenségének a mítoszát. A főpolgármester azt is mondta, hogy erősíteni kívánja az együttműködést Varsó liberális polgármesterével, Rafał Trzaskowskival, valamint több más közép-európai polgármesterrel, annak érdekében, hogy ellensúlyozzák a magyar és a lengyel kormány Brüsszellel szembeni konfrontációs hozzáállását.

„Ezek a kormányok eltávolítanak bennünket Európa magjától, holott éppen ennek a térségnek kell a leginkább érdekeltnek lennie abban, hogy ne legyen kétsebességes Európa” - idézi a Guardian Karácsony Gergelyt, aki mai, első hivatali napján két levél elküldését tervezi. Az egyiket Orbánnak, találkozót kérve tőle, a másikat pedig a CEU rektorának, kérve, hogy az egyetem tartsa meg Budapesten a lehető legtöbb kurzusát. A főpolgármester kijelentette: neki nincs hatalma ahhoz, hogy megváltoztassa a jogi kereteket, de afelől biztosíthatja a CEU-t, hogy örömmel látja a városban. Ezen túlmenően azt javasolja, hogy hozzanak létre új tudományos kutatási és innovációs intézményt az egyetem bázisán. 

„Az a dolgom, hogy a békességért küzdjek”

A kormányhoz való viszonyulását illetően Karácsony arról beszélt a londoni lap beszámolója szerint, hogy építő szellemű kapcsolatokat akar, de vannak olyan értékek, amelyekben nem hajlandó a kompromisszumra, és kész fölvenni a kesztyűt. „Politikai filozófiám a kompromisszumról és a konszenzusépítésről szól. Néha azt kívánom, bárcsak egy északi országban lennék politikus, ahol konszenzussal lehet kormányozni, de most az a dolgom, hogy a békességért küzdjek” - idézi a Guardian Karácsony Gergelyt.

Az új főpolgármester prioritása az első évre az, hogy fejlessze a szociális védőhálót az alacsony jövedelmű családoknak, több forrást biztosítson a hajléktalanszállóknak, és javítsa a közösségi közlekedést. Zöldebb Budapestért fog dolgozni, és részt vesz majd a város következő Pride menetén. 

A Guardian szerint elemzők arra számítanak, hogy a főváros elhódítása a Fidesztől hatalmas pszichológiai ösztönző lesz az ellenzék számára. A lap kitér arra, hogy Karácsony Gergely szerint Budapest és más nagyobb városok lakosai nem különböznek a többi magyartól, de teljesen eltér az, hogy milyen médiához férnek hozzá.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2019.10.18. 06:00
Szerző: Csernyánszky Judit