„Klubrádió
A lényeg

Az ellenzék elítéli a kultúrát ért törvénymódosítást

11/12/2019 15:43

| Szerző: Klubrádió

Együtt tiltakozik az ellenzék, miután a mai parlamenti döntések sorában elfogadták a kormány kulturális törvénycsomagját.

115 igen 53 nem szavazat és 3 tartózkodó voks mellett ment át a javaslat,  miközben több ellenzéki párt , így az MSZP, a DK és  a Párbeszéd frakció képviselői felállva, az arcukat színházi maszkkal eltakarva tiltakoztak.  

A hivatalos előterjesztés alapján a kivételes eljárási rendben tárgyalt jogszabállyal átalakul a színházi finanszírozási rendszer,  létrehozzák a Nemzeti Kulturális Tanácsot, továbbá kultúrstratégiai intézményeket jelölnek ki. Hétfőn este több ezres tüntetés volt a fővárosban, ahol színházigazgatók mellett a főpolgármester is bírálta a kormány tervét.

 


Az ellenzék elítéli a kultúrát ért, és ma megszavazott - szerintük - gyalázatos törvénymódosítást - ezt közösen jelentették be a ma délutáni sajtótájékoztatójukon. Hiller István, a Szocialisták országgyűlési képviselője felháborítónak nevezte az alig 50 óra alatt megszavazott módosításokat, egyben kiemelte: biztos abban, hogy a törvénnyel kapcsolatban még a kormány is tudja, hogy nincs igaza. 

Orbán Viktor meghirdette a kultúrharcot, de el is fogja veszíteni - ezt mondta Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció frakciószóvivője. A politikus hangsúlyozta: pártja minden segítséget megad a bajba került intézményeknek, és közös fellépést sürgetnek az átalakításokkal szemben. 

2019. december 11. A lényeg-részlet/Interjú Gréczy Zsolttal (19.12.11.)
00:39
00:00

A színháztörvény elfogadása után a hvg.hu megkérdezte Karácsony Gergely a hogyan továbbról. A főpolgármester úgy fogalmazott, ha kell, az ördöggel is leül tárgyalni, ha így tudja megmenteni a színházakat.

2019. december 11. A lényeg-részlet/Interjú Karácsony Gergellyel (19.12.11.)
00:16
00:00

Proaktívan kell fellépni a jövőben a színházak ügyében – mondta a Klubrádiónak a törvényjavaslat elfogadását követően a hétfői tüntetés egyik főszervezője. Lengyel Anna, a Független Előadó-Művészeti Szövetség tagja kifejtette: ugyan valamennyit puhult a javaslat, de a hatalmon lévők bármikor visszacsempészhetik az eredeti elképzeléseket, amit meg kell előzni. Reméli, hogy kiszélesedik a színházi szakma összefogása az ügyben, és azok is csatlakoznak hozzájuk, akik most nem szólaltak fel a kultúra beszántása ellen – mondta Lengyel Anna.

2019. december 11. A lényeg-részlet/Interjú Lengyel Annával (19.12.11.)
00:50
00:00