„Klubrádió
Esti gyors

A kultúrkampf mélységei is végtelenek – Dési János jegyzete

3/02/2020 17:51

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Az emberi rosszindulat kultúrtörténete végtelen, bőven elfér oda ez a példa is, ami különösen a Srí Lanka-i szerencsétlen két pék elleni nemzeti forradalom idején érdekes. De nyugalom, a magyar kultúrfölény nyilvánvalóan legyőzi majd az ellent. Ahogy évszázadok óta általában mindig is sikerült odaállni, ahová nem kellett volna.

2020. február 03. Esti gyors-részlet (2020.02.03. Dési János jegyzete)
03:14
00:00
A fejlett fasizmus felé menetelést ne úgy tessék elképzelni, mint egy kutat. Ami ugyan nagyon mély, de egyszercsak leérünk a fenekére, ahonnan már nincs lejebb, és akkor jön a felemelkedés.

Hát lópikulát, barátaim. A fasizmus építése olyan, mint egy exponenciális függvény, amelyik ugyan közelíthet a tengelyéhez, de azt sosem éri el. Mert minden kisebb gonoszságnál van egy kicsit nagyobb, minden gyűlölködést lehet fokozni, mindig lehet rontani az iskolarendszeren, az egészségügyön. Mi több, mindig lehet egy picit többet lopni. Amúgy lehet mindig még sokkal többet lopni – tessék csak itt körülnézni. Úgyhogy nincs legalja, csak újabb és újabb mélységi csúcsok.

Az egykor tehetséges, amúgy jelentős részben liberális és baloldali emberek által - joggal - sztárolt, felkarolt és segített Vidnyánszky Attila, akinek állandó jelzője a Mindig Sértett Nagyúr, odanyilatkozott, hogy a baj ott van, hogy akadnak, akik Sorostól fogadnak el pénzt, és Soros ugye a pénzéért nem átall rendelni.

És ugye mit rendel egy Soros? Migráncsot, keresztény szűzleányok vérét a húsvéti pászkába, nemzetellenességet és telet, hót és halált.

Az emberi rosszindulat kultúrtörténete végtelen, bőven elfér oda ez a példa is, ami különösen a Srí Lanka-i szerencsétlen két pék elleni nemzeti forradalom idején érdekes. De nyugalom, a magyar kultúrfölény nyilvánvalóan legyőzi majd az ellent. Ahogy évszázadok óta általában mindig is sikerült odaállni, ahová nem kellett volna. És csak halkan jegyezzük meg, hogy Soros rendel-e valamit, arra nincs bizonyíték, de azt tudjuk, hogy az eszmék, amiket képvisel, szívet melengetőek - és csak drukkolni tudok, hogy mind többen lássák be, mit jelent a nyílt társadalom, a lehetőségek léte és a tudás.

Míg erős a gyanú, hogy az állam, azaz a mi az adófizetők pénzét számolatlanul nyelő Vidnyánszky azért mondta azt amit, mert a megrendelő ezért fizet neki. Ezt kell mondani, hiszen ő is csak egy szem a láncban. Ha nincs sorosozás – ami a hűbérúr kedvenc szövegeinek egyike most –, akkor a szegény jobbágy álla felkopik, nem állhat kicsinyes bosszút egy egész szakmán a mi pénzünkért. Ha vidéki színházak terepét és pénzét is le akarja tarolni, akkor bizony karácsonyoznia kell. A kultúrkampf mélységei is végtelenek. Wass Albert-bemutatót a Nemzetibe, mert a Gazda imádja, ha a nép erre nácul.

S közben, mit aki halkan belelépett, Rogán Antal bevallott most egy szerény, válás után megmaradt, nyolcszázmilliót, de csak azért ennyit, mert nem szeretne cukkolni minket a végeredménnyel.

Úgy gondolja, hogy ez egy bérből és fizetésből élőnek simán összejön pár év alatt - a többire meg fátylat. Jövőre majd azt is.

Dési János jegyzete a 2020. február 3-i Esti gyorsban hangzott el.