„Klubrádió
Reggeli gyors

Üres zsebű Orbán, feltaláló Rogán – a vagyonnyilatkozat minek van?

3/02/2020 11:38

| Szerző: Klubrádió

Mi értelme van a vagyonnyilatkozatoknak, ha nem néznek utána, nem szankcionálják, nem is ellenőrzik ezeket – kérdeztük Ligeti Miklóst a Transparency Internationaltől.

2020. február 03. Reggeli gyors / részlet, Ligeti Miklós (20.02.03.)
07:19
00:00

Meglepő tételek derültek ki, miután nyilvánosságra hozták a politikusi vagyonnyilatkozatokat: Orbán Viktornak egy fillér megtakarítása sincs, Rogán Antalnak sok pénze van (több mint 800 millió forint), de nem tudni, miből, bár úgy tűnik, találmánya jól jövedelmez.

Ligeti Miklóst, a Transparency International Magyarország jogi igazgatóját kérdeztük, aki elmondta, szervezetük az elmúlt években ugyanazt tudja elmondani a vagyonnyilatkozati rendszerről: képmutató, nem ad valós betekintést a politikusok vagyoni helyzetébe, nem adja meg a vagyon forrását, nem elszámoltatható.

Sőt, úgy véli, ami itt végbemegy, az bizonyos politikusok esetében ez „lightos pénzmosásra” enged következtetni, hiszen úgyse ellenőrzi senki, nem vetik össze a hatóság adóbevallást a vagyonnyilatkozattal. Vagyis ha ki akarják hozni a fényre az így-úgy, netán akár korrupt módon szerzett pénzt, annak jó módja, hogy vagyonnyilatkozatukban apránként nyilvánosságra hozzák ezeket a bevételeiket, és ha számon kérik őket, nyugodtan mondhatják, hogy „Én loptam volna? Hát évek óta ennyi pénzem van, ingatlanokból, örököltem, és így tovább”.

„Ez nem Norvégia”, Norvégiában mindenki adóbevallása nyilvános, itt nem. A TI vizsgálatot kezdeményezett Semjén Zsolt rénszarvasos vadászata után, de még arra se kaptak választ, hogy vizsgálták-e a miniszterelnök-helyettes adóbevallása és vagyonnyilatkozata közötti különbséget; annyit mondanak, hogy minden adótitok, így ez a rendszer Ligeti szerint működésképtelen. Ez a válasz formailag rendben van, de ellentmond a józan logikának, hiszen nem tudhatjuk meg, hogy egy közpénzből fizetett politikus miből teremtette elől ilyen tevékenységek fedezetét.

Közölte: nyilván nem gondolják úgy, hogy mindenki, akinek a politikához köze van, korrupt vagy csal. Azonban a vagyonnyilatkozati képmutatás 30 éves sztori Magyarországon, és a politikai osztály nem remegett bele, nem volt olyan, mint Olaszországban, ahol a politikusok mentelmi jogát is eltörölték egy időben a maffia-összefonódások miatt. Az a baj, hogy a rendszer lehetővé teszi a visszaéléseket.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI

Reggeli gyors
2020. február 3., hétfő 07.20
Műsorvezető: Szénási Sándor