„Klubrádió
Esti gyors

Vidnyánszky: Alföldi csak fel akarja hívni magára a figyelmet

12/12/2019 23:27

| Szerző: Klubrádió

Gyűlölködés, pánikkeltés folyik az új kulturális törvény kapcsán, akárcsak tavaly a tao megszüntetésekor, pedig soha ennyi támogatást nem kaptak a színházak, a munkájukba pedig ezután sem fog senki beleszólni – erről beszélt a Klubrádiónak Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója. Szerinte Pintér Béla gőgös, Alföldi pedig csak feltűnősködik.

2019. december 12. Esti gyors-részlet/Interjú Vidnyánszky Attilával (19.12.12.)
14:57
00:00

Alföldi Róbert szeret nagyokat mondani, nyilván ezzel tudja magára vonni a figyelmet – mondta a Klubrádiónak Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, aki rendezőtársa hétfői interjújára reagált. Alföldi Róbert az új kulturális törvény ellen tartott Madách téri tüntetés előtt a Partizán nevű aktivista közéleti vlognak többe közt arról beszélt, szerinte a kormány kulturális dzsihádot folytat.

Vidnyánszky Attila szerint az elmúlt években soha nem látott mértékben nőtt a hatalommal szemben nagyon erősen kritikus társulatok, így a Katona József Színház, vagy az Örkény István Színház támogatása, az alternatív teátrumok száma pedig a Fidesz kormányzása alatt majdnem megháromszorozódott, és annyi minden történt a lerohadt színházi épületek felújítása kapcsán, mint előtte harminc évig soha.

A kormányközelinek tartott Magyar Teátrumi Társaság elnöke arra a felvetésre, hogy az új törvény kapcsán a kulturális élet átpolitizáltságáról szólnak a kritikák, megismételte, soha nem kaptak annyi támogatást az említett színházak, mint az elmúlt években. Szerinte nehéz ezekkel a kritikákkal vitatkozni, mert olyan képet sulykolnak, ami nem felel meg a valóságnak. Arról pedig, hogy a Magyar Teátrumi Társaság és a kormányzat közleményei szinte szóról szóra megegyeznek, azt mondta: miért bűn, ha a kormánynak hasonló véleménye van bizonyos kérdések kapcsán, mint a legnagyobb érdekképviseleti szervezetnek, vagy ha a politikusok egyeztetnek a szakmával.

Elkezdődött a szabadtéri színházi évad
 
Vidnyánszky Attila Fotó:
MTI/Soós Lajos
 
 

Vidnyánszky szerint azért lehet egyeztetésről beszélni a törvény elfogadása előtt, mert a Magyar Teátrumi Társaságot 76 intézmény alkotja, ő pedig az emberi erőforrások minisztere által működtetett színházi bizottság tagja. A testület feladata, hogy a legjobb tudása szerint javaslatokat tegyen, és hál' istennek olyan a viszonyuk, hogy azokat a kormányzat elfogadja – hangsúlyozta. Arról, hogy másokkal miért nem zajlott egyeztetés, arról beszélt, nagyon konfliktusos volt korábban az együttműködésük a Magyar Színházi Társasággal, ezért amikor gyorsan kellett dönteni, nem feltétlenül fordultak a másik érdekképviseleti szervezethez.

Vidnyánszky arra is utalt, szerinte eddig sem, és ezután sem fog senki ráparancsolni a színházakra, azok szabadon dolgozhatnak a jövőben is, és meg fognak élni egymás mellett a különböző stílusú alkotóműhelyek.

Megismételte az ATV-ben korábban már elmondott véleményét is, hogy a hétfői tüntetés megnyilvánulásai szerinte gyűlölködők voltak. Pintér Béla alternatív színházi vezető beszédét, pedig, amelyben a kormánybarát színjátszást, nevesítve Balázs Péter szolnoki színházigazgató rendezéseit gúnyolta, Vidnyánszky olyan gőgnek minősítette, amely lesajnálja, lekicsinyli a szolnoki nézőket. Pintér Béla egy ideológia mentén kritikusan viszonyul minden nemzeti érzelem és konzervatív gondolattal szemben, „teljesen függetlenül attól, hogy mi van, hogy van” – tette hozzá.

Vidnyánszky szerint pont az a gyűlölködés tapasztalható, amit annak idején a bűnhalmazzal járó kulturális társasági adókedvezmény (tao) megszüntetése után is, pedig annak eltörlése után sokkal tisztább rendszer állt fel. Soha annyi támogatást nem kaptak a magyar színházak, mint most, ha pedig mégsem jut elég pénz a színházi iszolgáló személyzetnek, akkor a színházak nem gazdálkodnak elég ügyesen, vagy nem megfelelők a prioritásaik. Pánik keltés és riogatás folyik, nem dőlt be senki – mondta Vidnyánszky, aki azonban arról nem beszélt, hogy vannak olyan színházak, amelyek a tao-támogatások kiiktatása után bevételeik nagy részét elveszítették, és a megszűnés határára jutottak.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors/Interjú Vidnyánszky Attilával
2019. december 12., csütörtök 16.15
riporter: Gergely Zsófia