„Klubrádió
Hetes Stúdió

A CEU gondozza az egyetemi hálózatra adományozott egy milliárd dolláros alapot – Ha késik a kormányváltás, a CEU végleg elszakad Budapesttől

2/02/2020 09:20

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Igen, az elképzelés már egy ideje az asztalon volt, erről az igazgatói tanácsban már folytak az egyeztetések, amikor a Nyitott Társadalom Alapítvány alapítója bejelentette nagy tervét, hogy rendkívül nagylelkű ajánlatot téve 1 milliárd dollárral létrehozza az OSUN-t, azaz a Nyitott Társadalom Egyetemi Hálózatát - avat be a részletekbe Liviu Matei, a CEU rektorhelyettese. Aki először is bocsánatot kér, hogy autóban ülve és nem személyeses találkozó során vesszük fel az interjút, de az utóbbi időben egyfolytában úton van. Érthető okokból, hisz a CEU Bécsbe költöztetése nagy terhet rakott mindenkire.

2020. február 01. Hetes Stúdió-részlet (2020.02.01. Csernyánszky Judit interjúja)
10:51
00:00
Soros György a Davosi Világgazdasági fórumon tett bejelentése nagy meglepetést keltett, különösen az, hogy minden eddiginél nagyobb és komolyabb az adomány, és így a kezdeményezés, valamint az a terv, ami a demokratikus, toleráns, nyitott oktatás elvén alapuló felsőoktatási rendszer kialakításán túlmenően a minél szélesebb nemzetközi terjeszkedést irányozza elő. S elhangzott a davosi bejelentésen emellett az is, hogy a projekt egyik alapító tagja a Central European University lesz. Hogy értsük ezt pontosan?

Liviu Matei: Ez azt jelenti, hogy a CEU és a New York-i Bard (College) Egyetem -, amelyik már régóta együttműködő partnerünk - lesz a központja a tervezett egyetemi világhálózatnak. Sőt ezen túlmenően a kutatói és kulturális hálózatnak is, ami az egyetemi oktatáson túl jelzi, hogy más feladatai is lesznek az újonnan létesülő közösségnek. Azaz teljesen új működési tevékenységgel is bővül az oktatás, a civil kezdeményezés és a civil elköteleződés is szerepet kap a munkákban. Noha ilyen területen már korábban is tevékenykedtünk, de az új kezdeményezés azt is jelenti, hogy eddigi kutató és civil hálózatunk, amelyik mondhatni elkülönült a tevékenységünktől, az egyrészt a program szerves része lesz, másrészt minden eddiginél szélesebb körre fog kiterjedni.

Ez akkor azt is jelenti, ha jól értem, hogy Budapestet mégsem írta le teljesen a kezdeményezés alapítója? Hogy mégiscsak visszakerül a térképre?

Nézze, miután Bécsbe kényszerítenek minket, ahogy ezt önök is jól tudják, nemcsak az oktatást helyezzük át oda, de a kutatás egy részét is. Viszont erősen gondolkodunk azon, hogy a Budapesten maradt kutatói részleget új intézményként fogjuk felépíteni, ami persze – az eredeti terveink szerint még a CEU-n keretein belül működne.

Akkor ez egy önálló kutatói központ, egy új intézmény lenne Budapesten, esetleg már neve is van?

Liviu Matei
 
Liviu Matei

Nos, egyelőre csak a koncepciót rakjuk össze, és valóban Budapest központtal. Az új hálózati kezdeményezésnek köszönhetően azonban átalakult a terv és most már abban gondolkodunk, sőt a terveket vitatjuk, hogy a Nyitott Társadalom Egyetemi Hálózat része lesz a kutatóközpont. Mondjuk, a részletekhez az is hozzátartozik, hogy amikor Budapest elhagyására kényszerítettek minket, akkor világos volt, hogy a kutatói hálózat egy részét itt tovább fogjuk működtetni, noha Bécsbe is kitelepítjük egy részét. Most azonban úgymond szárnyakat kapott ez a kutatói hálózat kezdeményezés. Neve még nincs ugyan, de azt tudjuk, hogy alapvetően demokrácia tanulmányokat szervezünk, illetve a tudományágak közti átjárással egyéb részterületekre kiterjesztjük a demokrácia kutatások különféle ágait.

Talán már azt is tudják, mikor kezdi meg működését az intézmény?

Remélhetőleg hamarosan, elképzelhető, hogy már az idén, 2020-ban.

Nos, akkor igazán jó hír ez Budapestnek. És maga ki sem fog látszani a munkából a szervezéssel.

Nem csináltunk titkot abból, hogy a kutatási részleget Budapesten hagyjuk, de valóban most már aspektusba került a terület.

Hány tanulóval számolnak? Milyen volumenű lesz az intézmény?

Egyelőre azt tudjuk - mert értésünkre hozták elég egyértelműen -, hogy diákjainknak Bécsben kell tanulniuk, mert a CEU budapesti egyetemén ugyebár jövőre ezt nem tehetik meg. Ugyanakkor Budapesten is kutathatnak. Nyilván átutazgatnak majd, lesz kutatói időszak. Úgyhogy erre vonatkozóan most még csak elképzeléseink vannak. Mikor, hogyan? Most még több a kérdés arra vonatkozóan, miként tudjuk az intézményt felállítani optimális körülmények között.

Visszatérve konkrétan a Soros-féle 1 milliárd dolláros kezdeményezéshez, amennyiben a CEU a Bard Egyetememmel a központja lesz a kezdeményezésnek, akkor esetleg már időrendet is sikerült kialakítani a hálózat felépítésére?

Most már erősen gondolkodunk a tevékenység formáin, olyannyira előrehaladott stádiumban van a terv, hogy feltehetően pár hónap múlva útjára is indulhat a kezdeményezés. Begyűjtjük az eleve adott igényeket, kéréseket, merthogy nagyon sok megkeresés érkezett az utóbbi napokban más egyetemekről, kutatóintézetektől és a világ számos pontjáról, a legkülönfélébb nemzetközi szervezetektől.

Ön személy szerint is az egyik szervezője lesz a hálózatnak?

Nem, inkább úgy fogalmaznék, hogy a CEU és a Bard College lesznek a fő szervezők, de más egyetemek is be fognak szállni tudomásom szerint.

Mit gondol arról, hogy Soros Györgynek ez a kezdeményezése gyakorlatilag Orbánnak irányított pofon?

Erről inkább Sorost kérdezze, de természetesen számunkra nagy kihívás és nagy lehetőség adatott. Tekintetbe véve azt, hogy a CEU viszonylag fiatal és kis egyetemnek számít. Ezzel a kezdeményezéssel viszont kinyílnak a kapuk előttünk is, nagy és világhírű egyetemekkel tudunk a jövőben együttműködni. S mivel minket gyakorlatilag válságba kergettek, ezért a kiutat magunk is lázasan kutattuk. Együttgondolkodtunk másokkal, mindenkivel, akivel csak lehetett. Tettünk puhatolózó lépéseket az irányba, mit is tehetnénk az adott helyzetben. Azt hiszem, Soros felajánlása azt jelenti a számunkra, hogy virágzásnak, fejlődésnek indulhat erről a mélypontról a CEU.

Tehát ebben az olvasatban a CEU budapesti tartózkodása be van biztosítva?

Tulajdonképpen tavaly novemberben mi újabb adományt kaptunk a működésünkhöz, valamivel többet, mint 7 millió dollárt. Az alapítónktól. Ami egyrészt valóban bebiztosítja a budapesti működésünket is. S ami egyébként kiegészítő, tehát az alapokon túli adomány. Az összeg egyrészt nagyon jelentősnek tekinthető, másrészt pedig fontosnak, mert segítségével plusz fejlesztéseket tudunk kialakítani, azaz bővül az oktatói hálózat, bővülnek az intézményei tevékenységek és feltehetően több diákot is fel tudunk majd venni ennek köszönhetően. Hozzátenném, ez már az egyetemi hálózat működtetését is előirányzó támogatás az alapító részéről.

Ön hogyan tolerálja az egyetem elleni folytonos támadásokat a populisták, a szélsőjobb, a nacionalisták részéről, de úgy is fogalmazhatnék, ahogy Orbán Viktort a nemzetközi sajtóban leírják, szóval az olyan autokrata vezetőktől, mint adott esetben a magyar kormányfő?

Amit ebben a helyzetben mi tenni tudunk, az nem más, mint végezzük a dolgunkat. Az egyetem sok munkát ad, működésének folytonosságát biztosítani most nem kis kihívás, ráadásul most mát globális dimenzióban is cselekednünk kell, szóval nincs idő ilyenen rágódni. Továbbra is az a feladatunk, hogy a CEU hagyományait építsük, örökségét erősítsük. A felsőfokú oktatásban elért eddigi eredményeinkre azt hiszem, csak büszkék lehetünk.

Mi az elkövetkező, rövid távon belátható menetrendjük?

Ugyebár kettős életet élünk, a kampusz egyik része már Bécsben van, s mivel oda lettünk száműzve, ez azt is jelenti, hogy jövőre az oktatás már teljes egészében ott folytatódik, Budapesten már nem kezdhetünk új kurzusokat, és általában nem folytathatunk semmilyen, bizonyítványt adó oktatási tevékenységet. Az archívumot, a nyári oktatást azonban megtarthatjuk, és minden olyan tevékenységet, ami nem ad felsőfokú végzettséget igazoló dokumentumot.

Tehát akkor egyetemistát már nem látunk ősztől Budapesten?

Igen, ez így lesz, mert ők mind Bécsben lesznek. Persze kisebb időszakokra átjöhetnek kutatni.

Hányan maradnak a tanszékeken?

Minimálisra zsugorodik az itt tanító professzorok száma.

Tehát akkor rövid távon egészen biztosan – még a Soros-felajánlásnak köszönhetően sem lesz a tanszabadság, az oktatói-akadémiai szabadság fellegvára Budapest?

Jelképnek mindenképpen megmarad, ebben egészen biztos vagyok. És figyelembe véve azt, hogy mi nem akarjuk teljesen elhagyni Magyarországot, még lehet remény a folytatásra, de a jelenlegi magyar törvények szerint ez lehetetlen, és törvényt nem akarunk sérteni, illegálisan dolgozni meg pláne.

Akkor már csak kormányváltásban lehet reménykedni?

Maga talán jobban tudja, mikor lesz kormányváltás. Meglátjuk, mi lesz.

A remény és az esély akár meg is lehetne rá…

Ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor attól nagyon függ, hogy mikor következik ez be a kormányváltás. Ha hamarosan, akkor van esély az egyetem újraépítésére Budapesten, ha még sokat kell várni, aligha – nyilatkozta rádiónknak Liviu Matei, a CEU rektorhelyettese.

Csernyánszky Judit interjúja a 2020. február 1-jei Hetes Stúdióban hangzott el.