„Klubrádió
Reggeli gyors

Már tanulnak a CEU bécsi kampuszán

2/10/2019 12:40

| Szerző: Klubrádió

Budapesten is maradnak jó néhányan és továbbra is felteszik azokat a kérdéseket, amelyeket a kormány nem szeretne hallani.

2019. október 02. Reggeli gyors - részlet 19.10.02. Fodor Éva
08:39
00:00

A Bécsi Egyetemen kilencvennégyezren tanulnak. A CEU mindössze ezerötszáz hallhatóval érkezett meg az osztrák fővárosba, mégis olyan szeretettel, érdeklődéssel, nagy fogadással, felhajtással várták őket, amelyre nem számítottak. Megható kezdet. A kampuszt nem egészen egy év alatt egy üresen álló régi banképületből alakították ki, és szép lett – mondja Fodor Éva rektorhelyettes. Örült is amikor a diákok elindultak a buszokkal Bécs felé, meg persze szomorú is volt, mert igaz, hogy ez egy reményteljes kezdet, de valaminek a lassú lezárása is. Nem azért költözünk, mert békét szeretnénk, hanem azért, mert elküldtek bennünket – hangsúlyozta Fodor Éva.

Mindenütt nő az egyetemre járók száma, Magyarországon csökken. Úgy látszik az autoriter hatalom számára kimondottan kellemetlen, ha sokan tanulnak. Főleg úgy, ahogyan a CEU-n lehet. Ott ugyanis zömében nem előadások vannak, ahol tudást próbálnak a fejekbe tömni, hanem szemináriumok, beszélgetések, amelyeken a kritikai gondolkodásra tanítják a diákokat. A gazdag múlttal, nagy hagyományokkal rendelkező egyetemi intézmények erősebbek, mint a politikai hatalom, például az Egyesült Államokban, vagy Nagy-Britanniában. Érvényt tudnak szerezni véleményüknek érdekeiknek.

Fodor Éva elmondta azt is, hogy Budapesten maradnak az egyetemnek egyes részei, és továbbra is felteszik azokat a kérdéseket, amelyeket a magyar kormány nem szeretne hallani.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Reggeli gyors
2019.10.02. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre