„Klubrádió
Reggeli gyors

Ahol listát vezetnek a liberális professzorokról

5/08/2019 08:15

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A német és az amerikai sajtóban is foglalkoznak a kutatás szabadságával; a Der Spiegel egy MTA-s szociológust interjúvol, a Right Wing Watch nevű portál pedig sorra veszi a magyar kormány korlátozó intézkedéseit és megállapítja, hogy listázás még az Egyesült Államokban is előfordulhat. A Deutschlandfunk a 30 évvel ezelőtti határnyitásra emlékezik, de szó esik még a lapszemlében a családpolitikáról és a Maccabi Játékokról is.

2019. augusztus 05. Reggeli gyors / Csernyánszky Judit lapszemléje (19.08.05.)
04:50
00:00

A 30 évvel ezelőtti határnyitásra emlékezik és nosztalgiázik is a Deutschlandfunk cikke, és ezzel egyidőben a rádióban is elhangzott riport. A cikk címe szerint a magyar-osztrák határ mindig is a szabadság kapujának számított. Nem így most. Ellenben egészen Haydn idejéig tekint vissza, arra az időszakra, amikor még a Neusiedl tó is –, ahol mintegy 340 madárfaj honol - Magyarországhoz tartozott. Amikor még Haydn legfőbb patrónusa, az Esterházy család is ott élt, és ahol a magyar nemesek is betartották az íratlan szabályt, németül beszéltek. A cikk legizgalmasabb része az a visszaemlékezés, amely az NDK-ból érkezett menekültek szervezett átmenekítését írja le, azt, ahogy a tó környékén élők összefogtak – húsz család lehetett – és mintegy mozgalmat szervezve, küldetéstudatból is segítették a menekülteket. Egyébiránt szükség is volt rájuk, mert a környék mocsaras, nádas útvesztői közt idegenvezető vagy kalauz nélkül a Fertő-tótól talán nem is tudták volna átvergődni a burgerlandi határon, hogy útjukat Magyarországot elhagyva Bécs felé, majd onnan az NSZK-ba vegyék.  A cikk még arra is kitér, hogy évtizedek során a nyelvek is változtak, hatottak egymásra, így számos rokonságot, megegyezést mutatnak a szókészletükben.

A Der Spiegel Kovács Éva Juditot, az MTA szociológusát interjúvolta meg a tudományos kutatóintézet kormányzati ellenőrzése alá kerülésének körülményeiről és várható következményeiről. Szabadon kutathat? - hangzott az első kérdés, amire majdhogynem kitérő választ adott arra panaszkodva, hogy  média nem számol be a kutatásairól, míg korábban mindig nyomon követték a legfrissebb elemzéseket. Az idegengyűlölet és a migráció kérdéseit nem vitatják meg nyilvánosan a kormány politikája miatt. „Kormányzati puccsnak” nevezte azt, ahogy az akadémiának 45 percet adtak arra, reagáljon a felterjesztett beolvasztás tervére. Elmondta azt is, hogy a tüntetéseken rengeteg pártolóra akadtak, de igazából az Európai Uniónak kellene sokkal nagyobb nyomást gyakorolni a kormányra. Merthogy szinte biztosra vehető, hogy rövid időn belül teljesen megszűnik a kutatás szabadsága is.

Tüntetés az MTA tervezett átalakítása ellen
 
Tüntetés az MTA-ért
 
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tervezett átalakítása ellen tüntetnek az Akadémiai Dolgozók Fóruma Élőlánc a tudományért címmel meghirdetett demonstrációjának résztvevői az MTA székháza előtt Budapesten 2019. február 12-én. MTI/Koszticsák Szilárd
 
 


Az amerikai Right Wing Watch is ezzel a témával foglalkozik, cikkének címe: harc a kutatói szabadságért, mert szerintük utóbbi az illiberális demokrácia áldozatául esett. A szélsőjobboldal minden rezdülését figyelő és elemző portál megállapítja, hogy szerte a világon harcot indítottak a tudományos szabadság felszámolására a jobboldali politikusok, még olyan országokban is, ahol elég erősnek látszik a liberális demokrácia. Ez tart nem mellesleg az Egyesült Államokban is, ahol a konzervatívok rátámadtak egyetemekre, mondván nemcsak a liberalizmust propagálják és radikális nézeteket vallanak, de a konzervatív gondolkodású diákokat egyenesen diszkriminálják. Ezért is hozták létre az úgynevezett professzorfigyelő listát, ahol név szerint jelentik és tartják nyilván a liberális egyetemi tanárokat. Miközben sorra veszi a lex CEU-tól kezdve az akadémiai függetlenség kérdéseit Magyarországon, kitér az Országos Széchényi Könyvtár tervezett „eltulajdonítására” is, mivelhogy értékeit jobboldali intézmények birtokába akarja juttatni. Ezek a folyamatok mind oda vezetnek majd, hogy Magyarország marginalizálódik, elveszti versenyképességét és végső soron elszegényedik – írják.

Az amerikai-kanadai Life Site a magyar családokat ösztönző gyermekvállalási programról ír részletesen, címben kiemelve, hogy 33 ezer dollárt kapnak a gyermekvállalók. A keresztény értékrendet valló újság elfogulatlanul számol be a magyar kormány ígéreteiről, ellenben idézi korrekten Dunja Mijatovicsnak, a témában legilletékesebb uniós biztosnak a véleményét is, aki szerint a törvénytervezet nem akar mást, mint az asszonyt otthon tartani a gyerekekkel.

A New York-i székhelyű, angol nyelvű Algemeiner a múlt hét keddjén kezdődött Maccabi Játékok alkalmából idézi a Zsidó Világkongresszus elnökének, Ronald Laudernek ebből az alkalomból elhangzott véleményét: ő ebben nemcsak egy sporteseményt lát, hanem látja ebben a zsidók jövőjét is.

A lapszemlét a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors / Külföldi lapszemle
2019. augusztus 5., hétfő 07.00
Riporter: Csernyánszky Judit