„Klubrádió
Hetes Stúdió

Egész kutatócsoportok mennek külföldre

6/07/2019 18:23

| Szerző: Klubrádió

A hadművelet, amely a magyar tudomány ellen zajlik, egészen biztosan rossz irányba visz – mondja Kertész János akadémikus.

2019. július 06. Hetes Stúdió / részlet, Kertész János akadémikus (19.07.06.)
10:08
00:00

Orbán Viktor és családja körébe kerülhet az egész magyar tudományos élet. A magyar vállatok nem képesek fogadni azt az innovációt, amit a kutatók nyújthatnak, ezért nem ésszerű az akadémia kutatóhálózat átszervezése.

Első körben az Alkotmánybírósághoz fordulnak az akadémiai dolgozók, de tovább is mennek –számukra kedvezőtlen döntés esetén-, nemzetközi bírósághoz. Kertész János akadémikus, a Stádium Kör tagja szerint még mindig nem tudni, hogy mit akar a kormány. Bár az ide vonatkozó törvényt a parlament  fideszes többsége elfogadta. Egyben biztosak: a terv rossz.

Az egésznek egy jó oldala van. Az, hogy az Akadémiai Dolgozók Fóruma összetart, létezik, dolgozik azon, hogy jogszerűen fel tudjon lépni a kormány intézkedési ellen.

Abba természetes nincs beleszólása a fórumnak, hogy egyes kutatók miként döntenek. Maradnak-e Magyarországon, vagy külföldre mennek. Az tény, hogy egyre többen hagyják el az országot, és most már nem egyes tudósok, hanem egész kutatócsoportok is. A munkájukhoz stabilitás kell. Különösen nehéz helyzetben vannak a társadalomtudósok, mert az akadémiai intézetek megszüntetésével, összeolvasztásával, átszervezésével olyan helyen találnák magukat, ahol politikai megrendelések alapján kellene dolgozniuk.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Klubrádió.

Hetes stúdió
2019.07.06. 15:00
Műsorvezető: Dési János