„Klubrádió
Esti gyors

Akadémia – Ez nem német modell

4/07/2019 21:00

| Szerző: Klubrádió

Ahol a politika beleártja magát a tudományos életbe, ott nagy gond van a kutatás szabadságával.

2019. július 04. Esti gyors - részlet 19.07.04. Koncz Csaba
06:45
00:00

Még az akadémiai törvény elfogadása előtt írt levelet a miniszterelnöknek a tíz legnagyobb német kutatóintézet vezetője, hogy kifejezzék, károsnak tartják a módosítást. Közben Palkovics László miniszter egyre azt hajtogatja, hogy a német modellt követik.

Koncz Csaba, a kölni Max Planck Intézet csoportvezetője mondta el, mi is a német modell. Nos, irányokat megjelöl a politika, amelyekről feltételezhető, hogy hasznára válnak a gazdaságnak, de a kutatók munkájába senki nem szól bele. A Planck Társaság szenátusának harmada ugyan politikus, ám nem diktálhatnak. A másik harmad az ipart képviseli, a harmadik pedig kutatókból áll.

Ahol a politika beleártja magát a tudományos életbe, ott gond van a kutatás szabadságával. Arra valóban szükség lenne, hogy az eredmények hasznosítása hatékonyabb legyen, ám ehhez először is pénz kell, aztán megfelelő szervezeti háttér és egy profi jogászcsapat, amely megóvja a szabadalmakat például.

Koncz Csaba levélben külön is tiltakozott az MTA államosítása ellen a miniszterelnöknél, választ csak a minisztertől kapott, amelyben Palkovics biztosítja arról, hogy Magyarországon az Alaptörvény garantálja a kutatás szabadságát, az autonómiát. Ezután módosította a törvényt szinte diktatórikus módon a Fidesz-többség.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton.

Esti gyors
2019.07.04. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor