„Klubrádió
A lényeg

Eldőlt: szétszedik az Akadémiát

2/07/2019 11:40

| Szerző: Klubrádió

A Fidesz-kétharmad (131 képviselő) megszavazta a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló sarkalatos törvénymódosítást, így leválasztják az MTA kutatóhálózatát.

2019. július 02. A lényeg / részlet, MTA-törvény (19.07.02.)
03:32
00:00

A parlament keddi ülésén a jelenlévő képviselők 131 igen, 53 nem szavazattal és 3 tartózkodással fogadták el az MTA-ról szóló törvényt.

Ahogy az Akadémiai Dolgozók Fórumának képviselője, Mende Balázs a Reggeli gyorsban elmondta: délután 4-től tüntetnek az MTA-ért a Széchenyi téren. Szerintük „a Magyar Tudományos Akadémia megcsonkítása bűn a tudomány ellen, bűn a nemzet ellen, és bűn a magyar kultúra ellen".

A törvénymódosítás célja, hogy kiszervezzék az MTA kutatóintézeteit. „A kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról” című törvényjavaslat lényege az, hogy létrehozzák az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot, amely az MTA-tól leválasztott kutatóintézetekből épülne fel.

Ezt a hálózatot egy irányító testület vezeti majd, amelybe a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium és az MTA delegál 6-6 tagot, az elnököt közösen jelölik ki. A tagokat és az elnököt egyaránt a miniszterelnök nevezi majd ki. A szervezet működéséhez az MTA vagyontárgyait, központi adminisztrációjának egy részét, valamint nyertes pályázatait és ösztöndíjait használják fel, így jelentősen csorbult az intézmény autonómiája.

Holnap (szerdán) 8.35-kor Lovász László, az MTA elnöke lesz a Reggeli gyors vendége.

(címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd)

A lényeg
2019. július 02., kedd 11.30