„Klubrádió
Reggeli gyors

Elhúzódó ellenállást terveznek a tudósok

17/06/2019 11:11

| Szerző: Klubrádió

Legközelebb az MTA-t ellehetetlenítő törvényjavaslatról szavazó képviselőkre próbálnak hatni az akadémiai dolgozók, de ha jogszabály átmegy, akkor sem állnak le, megkeresik Áder Jánost, és ha ez sem segít, mennek az alkotmánybíróságra, majd, ha kell, nemzetközi szervezetekhez – erről beszélt a Klubrádióban a dolgozói fórum egyik tagja.

 

2019. június 17. Reggeli gyors-részlet/Interjú Szilágyi Emesével (2019.06.17.)
04:44
00:00
Nincs olyan formája az ellenállásnak, amit ne kellene megpróbálni – így fogalmazott Szilágyi Emese, az Akadémiai Dolgozók Fórumának (ADF) tagja a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában.

Szerintük a kormány, az MTA átalakítására tett törekvései az egyik utolsó független intézmény működését lehetetlenítenék el, ezért a napokban petíciót is indítottak, amelyre péntekig várják a támogató aláírásokat. 

A szervezet hétvégén jelentette be, hogy az akadémiai dolgozók nyílt levelet intéznek a parlamenti képviselőkhöz, hogy ne szavazzák meg azt a törvényjavaslatot, amely leválasztaná a kutatóhálózatot az MTA-ról. A nyílt levél aláírására szólítanak fel mindenkit, aki egyetért azzal, hogy az MTA nem egy szétverhető intézmény. Az aláírásgyűjtés péntekig zajlik.

Hétfő délután az ADF ott lesz a parlament kulturális bizottságának ülésén is, ahol a képviselőket szembesíteni szeretnék azzal, hogy a döntés, amire a kormányoldal készül bűn a tudomány, a nemzet és a magyarság azon érdekei ellen, amire az országgyűlés tagjai felesküdtek. Most tehát nem az innovációs miniszterrel, Palkovics Lászlóra, hanem a parlamentben ülő politikusokra próbálnak hatni. Ha csak egy tizedszázalék esély van rá, hogy a tiltakozók érvei eljutnak egy képviselő füléhez, akkor meg kell próbálni – tette hozzá.

Ha a képviselők megszavazzák a törvényjavaslatot, akkor még mindig ott van a kérdés, hogy a köztársasági elnök aláírja-e a jogszabályt, és az alkotmánybírósághoz, valamint nemzetközi fórumokhoz is fordulhatnak az MTA védelmében – mondta Szilágyi Emese.

Az interjú hangfelvételét a poszt elején kattinthatja!

Reggeli gyors/Interjú Szilágyi Emesével
2019. június 17., hétfő 08.35
riporter: Dési János