„Klubrádió
Reggeli gyors

MTA-dolgozók: Ez még Palkovicséktól is durva

28/05/2019 13:27

| Szerző: Klubrádió

Elképesztőnek, abszurdnak nevezte Lőrincz Viktor, az Akadémiai Dolgozók Fórumának képviselője azt a törvényjavaslatot, amellyel a kormány kisajátítaná a Magyar Tudományos Akadémia vagyonát és elvenné kutatóintézeteit.

2019. május 28. Reggeli gyors / részlet, Lőrincz Viktor, MTA (19.05.28.)
03:28
00:00
Az index szerezte meg a javaslatot, amely szerint az MTA-t egy augusztus 1-jén hatályba lépő törvénnyel köteleznék arra, hogy a vagyonát is adja át ingyenes használatba – ez gyakorlatilag államosítást jelent. A kutatóintézeti hálózatot erővel vennék el.

Lőrincz Viktor, az Akadémiai Dolgozók Fórumának képviselője a Klubrádióban azt hangsúlyozta: a vagyon ingyenes átadása a legelképesztőbb, ez tényszerű kisajátítást jelent, és ha így lesz, annak nemzetközi következményei lehetnek. Felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak az ingatlanvagyonról van szó, hanem törölnék az akadémiai könyvtárra vonatkozó rendelkezést is a törvényből, így nem derül ki, hova kerülhet az 1826-ban alapított könyvtár igen jelentős anyaga.

Közölte: az Akadémia elnökségének ki kell tartania a közgyűlési határozat mellett, nemet kell mondania erre a tervezetre, ellent kell állni. Ez erkölcsi alap lesz arra, hogy ha később sikerül visszafordítani ezeket az intézkedéseket, akkor az akadémia visszakaphassa saját vagyonát és nemzetközi jogi segítséget vehessen igénybe. A dolgozói fórum tüntetést szervez, ha ez a átmegy a kormányon és az országgyűlés elé kerül.

Jelezte azt is: lesz egy World Science Forum elnevezésű nagy nemzetközi tudományos esemény Budapesten, amelynek az Akadémia a társszervezője, egyik meghívott vendége pedig Áder János köztársasági elnök. Lőrincz Viktor szerint érdemes lenne megfontolni, hogy ha a a kormány így bánik a tudomány szabadságával, akkor megtartsák-e ezt a rendezvényt egyáltalán; felvetnék, hogy ha az MTA elnöke úgy látja, akkor mondja le.

Elképesztő törvényjavaslat, jogi szempontból is, olyan abszurditások vannak benne, amelyek még a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumtól is váratlanok - mondta. Ha egy-másfél hónap alatt ezt végig akarják vinni, és azt várják, hogy ettől a tudomány teljesítménye javul, az nonszensz.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

Reggeli gyors
2019. május 28., kedd 9.50
Műsorvezető: Dési János