„Klubrádió
Megbeszéljük...

Parragh nem akarja, hogy a tudósok csak úgy költhessék a köz pénzét

1/03/2019 21:35

| Szerző: Klubrádió

Lehet vitatkozni azon, hogy az átalakítani tervezett akadémiai kutatóhálózat munkáját és költéseit milyen arányban ellenőrizze a tudományos köztestület és a kormányzat, de a lényeg az, hogy meglegyen a külső kontroll. Eladható termékek is kellenek, nem csak kutatás – erről beszélt Parragh László, az Iparkamara elnöke a Klubrádióban.

2019. március 01. Megbeszéljük-részlet - Parragh László-interjú (2019.0301.)
20:19
00:00

Nincs ellentmondás abban, hogy Magyarországon erősíteni kell a tudásalapú gazdaságot – mert csak így van esély felzárkózni a fejlettebb országokhoz, például Ausztriához – és hogy a kormányzat a szakmunkásképzésre fókuszál – erről beszélt a Klubrádióban Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

A Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja szerint a tudás a gazdaság, illetve a munka minden szintjén fontos, ha pedig valaki jó egy szakmában középfokú szinten, akkor annak a technikusképzés után nyitva kell, hogy álljon az út a felsőoktatásba. Ez az eredményesség kulcsa, véli Parragh László, amit szerinte a rendkívül sikeres finn oktatási rendszer is bizonyít, mert ott a gyerekek több mint kétharmada szakmát tanul, és sokan ezt követően mennek a felsőoktatásba. Ugyanez igaz Németország és Ausztria esetében is, ezekben az államokban 50. illetve a 40 százalék az említett arány.

Az Iparkamara elnöke az MTA kutatóhálózatának tervezett átalakításáról zajló vitáról is beszélt. Hangsúlyozta, ők azt szeretnék, ha nem csak alapkutatás zajlana, hanem fejlesztés innováció is, mert csak így születhetnek eladható termékek. Szerinte azonban ez nem azt jelenti, hogy le akarnák építeni a tudományos kutatást, hanem azt, hogy a kormány ellenőrizni kívánja a kiadások céljait és szerkezetét. És mivel közpénzről van szó, ez helyes törekvés, a feladatot az államnak és az Akadémiának közösen kell ellátnia, a befolyás mértékéről pedig lehet ugyan vitatkozni, de a lényeg, hogy meglegyen a külső kontroll. Eddig ugyanis annyi történt, hogy a kutatók elkérték a pénzt, „és pont”– tette hozzá.

A Parragh Lászlóval készített teljes interjút a poszt elején kattinthatja!

Megbeszéljük
2019. március 1., péntek 16.00h
műsorvezető: Bolgár György