„Klubrádió
Esti gyors

Forgács Imre: államosítják az akadémiát

19/02/2019 09:46

| Szerző: Klubrádió

Lenyúlás, államosítás, az ingatlanvagyon megszerzése egy képmutató színjáték keretében. Így foglalható össze az akadémia finanszírozásának átalakítása a volt igazságügyi miniszter szerint.

2019. február 18. Esti gyors - részlet 19.02.18. Forgács Imre
04:58
00:00

A lenyúlásról szól az a törvény,amellyel átalakítanák az akadémiai kutatóintézetek finanszírozását - állította Forgács Imre volt Igazságügyi és Rendészeti miniszter az Esti gyorsban. Az exminiszter egyértelműen államosításnak tartja, ami történik, a Magyar Tudományos Akadémia ugyanis egy köztestület, a vagyona nem része az állami vagyonnak. Arról nem is beszélve, hogy a majd kétszáz éves akadémia az idők során hihetetlenül sok magánadományt kapott.

 

Forgács Imre kijelentette: a kormány célja az értékes ingatlanvagyon megszerzése. A támogatások átalakítása, hatékonyabbá tétele csak ürügy. Összesen mintegy 31 milliárd forintról van szó. Miközben tavaly csak az egyébként kicsi Politikatudományi Intézet nyert el 1 milliárdnyi uniós támogatást.

Külön fájdalmas, hagy a képmutató színjátékban neves tudósok is részt vesznek, ugyanis a javaslat, hogy egy vagyonkezelő alapítványt hozzanak létre, formailag a Professzorok Batthyány Köréhez köthető. Persze egy kreatív, de gátlástalan jogászcsapat műve. Egyébként maga az ötlet akár jól is megvalósítható, de itt valószínűleg nem ez fog történni. Például: nem véletlen, hogy az alapítványok nem folytathatnak gazdasági tevékenységet. A magyar törvényben pedig benne van, hogy az alapítvány gazdasági társaságokat hozhat létre, ez pedig minimum veszélyes.

Dési János interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. A képek az akadémia szabadságáért szervezett tüntetésen készültek. Fotók: 168 óra.hu.