„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem tudják, mi lesz az akadémia műkincseivel

20/02/2019 12:27

| Szerző: Klubrádió

Az akadémia soha nem vásárolt műtárgyakat a művészeti gyűjteményébe, az adományokból, hagyatékokból alakult ki. Most veszélyben a sorsa.

2019. február 20. Reggeli Gyors - részlet 19. 02.20. Bicskei Éva
08:22
00:00

Azt, hogy mi lesz az MTA Művészeti Gyűjteményével, maga a gyűjteményvezető, Bicskei Éva sem tudja, ő is csak a sajtóból tud tájékozódni. Arról viszont beszélt a Reggeli gyorsban, hogy miként alakult ki.

 
A Magyar Tudományos Akadémia Művészeti Gyűjteménye; Forrás: MTA
 
 
J. N. Ender: Görög lány (A kép az MTA Művészeti Gyűjteményének része)
 

Az akadémia kulturális ernyőszervezetként működött, alapvető szerepe volt a nemzeti kultúra létrejöttében, így a művészetekkel is foglalkozott. Egészen 1949-ig adományokból, felajánlásokból működött, hagyatékokat kapott. A művészeti gyűjtemény soha nem vásárolt műtárgyakat. Ez tehát magángyűjtemény, de bárki által látogatható.

Itt egy működő intézmény önazonosságáról van szó – hangsúlyozta Bicskei Éva. Ennek a gyűjteménynek az akadémián van a helye, amennyiben valahová átvinnék, akkor a fenntartása kerülne veszélybe. Egy kiállítás ugyanis nem annyiból áll, hogy kiakasztanak a falra néhány képet, amögött kutatómunka, állagmegóvás, restaurálás és számos egyéb háttérmunka áll.

Bicskei Éva végül azt is megjegyezte: amikor 1949-ben az akadémiát államosították, hogy kontrollálhassák a tudósokat, a gyűjteményhez akkor sem nyúltak.

Pikó András interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.