„Klubrádió
Megbeszéljük...

Akadémiai dolgozók: üres fenyegetőzés a törvénymódosítás

6/05/2019 16:47

| Szerző: Klubrádió

Nem lehet elvárni a Magyar Tudományos Akadémiától, hogy a jelenleginél többet engedjen saját autonómiájából, ha pedig a kormány törvénymódosítással veszi el a kutatóhálózatot, azért minden morális felelősség őket terheli – mondta Szilágyi Emese, az Akadémiai Dolgozók Fórumának képviselője, aki arról is beszélt: blöffnek tekintik, hogy a kormány törvénymódosítással fenyegetőzik.

2019. május 06. Megbeszéljük / részlet, interjú Szilágyi Emesével, 05. 06.
07:15
00:00
A vita arról szólt, mennyire radikálisan utasítsák vissza a kormány zsarolását – mondta Szilágyi Emese az MTA hétfői közgyűlésen történtekről, amelyen elutasították az Innovációs és Technológiai Minisztérium tervét. Az Akadémiai Dolgozók Fórumának képviselője a Klubrádiónak hozzátette, bár a politikai hatalom a kormánynál van, az erkölcsi győzelmet az akadémia szerezte meg.

A tudományos testület dolgozója beszámolt róla, 78 százalékos többséggel döntöttek úgy, hogy a kutatóhálózatnak az MTA rendszerén belül kell maradnia, 80 százalék foglalt állást amellett, hogy szükség van a kutatóhálózat alapfinanszírozásának megtartására, és még többen támogatták, hogy a kormány képviselői legfeljebb egyharmados arányban kaphassanak helyet az irányító testületben. 

Palkovics László innovációs miniszter a közgyűlésen kiemelte: a mai döntések „nagyon nagy részben nem feleltek meg annak, ami a kormány akar”. Szilágyi Emese hozzátette, a miniszter sokszor mondta már, hogy törvénymódosítás lesz, ha önként nem adja az MTA a kutatóhálózatot. Azonban – hangsúlyozta – ebbe nem egyezhet bele az Akadémia. Ha a kormány el akarja venni, tegyék meg, de ezért minden morális felelősség őket terheli – fogalmazott.

Úgy gondolják, hogy a törvénymódosítással riogatás "üres fenyegetőzés, blöff", hiszen Palkovics László korábban azt mondta, hogy ha nem fogadják el a kormány javaslatait az akadémia közgyűlésén, akkor folytatódnak a tárgyalások, és szerinte így is lesz.

A saját álláspontjához képest sokat engedett az akadémia - jelentette ki Szilágyi Emese -, például azzal, hogy az eddiginél nagyobb arányban megjelenhetnek a kormány képviselői a szervezet irányításában. Szerinte ennél nagyobb elmozdulást nem lehet várni egy tudós testülettől autonómiája feladása felé. Jelezte: a miniszter is akadémikus, hátha elérhető, hogy belássa, most a minisztériumon van a sor az engedményekben.

Megjegyezte: Palkovics László kapott egy feladatlistát kormányhatározat formájában, hogy mit kell végrehajtania januárig az akadémiával kapcsolatban, és ebből semmit nem sikerült megoldania. Ha egy kutatóval ez történne, szégyenkezve menne be a főnökéhez, és szerinte Palkovics is így megy majd be a kabinetülésre.

Galavits Patrik kollégánk is ott volt ma reggel az Akadémiai Dolgozók Fórumának demonstrációján, ahol "Jó döntést, jó reggelt!" köszöntéssel fogadták az MTA közgyűlésére érkezőket.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük / interjú Szilágyi Emesével
2019. május 6., hétfő, 16.30
Műsorvezető: Dési János