„Klubrádió
Utópia

Palkovics László első számú "közellensége"

20/02/2019 14:33

| Szerző: Neuman Gábor/Klubrádió

A címért Falus András akadémikus szerint sokan versengenek. Amit az MTA-val tesznek, olyan mintha felgyújtanák a Széchenyi Könyvtárat.

2019. február 19. Utópia (2019. február 19., kedd 19:00)
50:47
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Neuman Gábor

Értelmetlennek, fölöslegesnek, durva rombolásnak tartja Falus András immunológus azt, amit a Magyar Tudományos Akadémiával tesz a kormány. Utópia című műsorunkban elmondta, hogy Palkovics László innovációs miniszterrel nagyon nem ért egyet, és így van ezzel számos más tudós is. A nézeteltérés arra nyúlik vissza, hogy a miniszter az alkalmazott kutatást helyezi előtérbe az alapkutatással szemben. Amikor Falus András ezt a véleményt megkérdőjelezte, Palkovics László behívatta, majd egy rendezvényt, amelyen ugyancsak kritikákat kapott, egyszerűen „sorosista” összejövetelnek titulált.

 
Falus András, az MTA rendes tagja. Forrás: MTA
 

Hazug álvita

Falus András szerint a kutatási területek elsőbbségéről vitatkozni hazug álvita, semmi értelme különbséget tenni a kettő között. Az alapkutatási eredményekből pillanatok alatt lehet akár a Nobel-díjhoz vezető alkalmazott tudományi eredmény is. Van persze olyan is, amikor erre sokat kell várni. A műsorban elhangzott az a példa, hogy Einstein 1905-ben már beszélt a gravitációs hullámokról, de ilyeneket csak tavaly sikerült megmérni.

Csak frázisok vannak, számok nincsenek

Az akadémikus nehezményezte azt is, hogy az akadémiai kutatóhálózat átszervezése, az intézetek összevonása egy alapítvány kezelésébe, még mindig homályos ötlet. A miniszter csupán puffogtat valamit az innovációról, de meggyőző adatokat, számokat a mai napig nem mutatott.

A műsorvezető felvetésére, hogy talán az egyetemekhez szeretnék áthelyezni az akadémiai kutatóhálózatot, hogy a felsőoktatás felértékelődjék, Falus András kifejtette: ettől nem lennének jobbak az egyetemek. A pénzelvonás, a kancellárok kinevezése ugyanennek a vezetésnek az ötlete volt, az pedig kifejezetten ártott. Egyes kancellárok odáig is elmennek, hogy a professzorok felbontva kapják meg még azokat a leveleket is, amelyekben tudományos folyóiratok érkeznek. Egyébként pedig az akadémiai és az egyetemi kutatók között kifejezetten jó a munkakapcsolat.

Az akadémia a társadalom tanácsadója

Ami a kutatók politizálását illeti. Ha valaki politizál, az Palkovics László – mondta az interjúalany. A kutatók nem tesznek ilyet. Az akadémikusok zöme egyébként konzervatív ember, de ez nem érdekes, nekik a tudomány a fontos. Például a Magyar Tudományban nemrég jelentek meg tanulmányok a korrupcióról, a migrációval is foglalkoznak, de nem aktuálpolitikai aspektusból. Kosáry Domokos egykori akadémiai elnök gondolatát idézte, mely szerint az akadémia a társadalom tanácsadója.

Neuman Gábor műsorát a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.