„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

A pénzről szól az akadémia jövőjét érintő vita

5/03/2019 11:05

| Szerző: Klubrádió

Az akadémia elleni támadások az Uniós pénzek és az MTA vagyonának lenyúlásáról szólnak – erről beszélt Forgács Imre volt igazságügyi miniszter. Az Európai Unió jövőjéről azt mondta, az elemzők túlértékelik a Fidesz szerepét, de ennek ellenére nagy a populizmus veszélye.

2019. március 04. Reggeli gyors/Reggeli személy (2019. március 4., hétfő 09:00)
41:07
00:00
Műsorvezetők: Pikó András, Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Rózsa Péter

A volt miniszter Berend T. Ivánnak, az akadémia korábbi elnökének ÉS-ben megjelent írására hivatkozott, melynek címe: „A Magyar Tudományos Akadémia szétverése”. Ebben a szerző felidézi hogy az egyik leggyakrabban hangoztatott vád a jelenlegi kutatási rendszerrel szemben, hogy az nem elég innovatív. Csakhogy, ahogy erre Berend T. Iván cikke is rámutat: az innováció közvetlenül nem termel jólétet. Az innováció feladata csupán annyi, hogy egyfajta ajánlást adjon a piacnak hogyan lehet termelékenyebb, eredményesebb. Annak viszont, hogy ez a recept beválik-e, objektív előfeltételei vannak. Forgács Imre szerint az pedig nem igaz, hogy Magyarországon ne lenne eredményes az innováció. A cikkben is felidéznek egy 2010-es kutatást, amiből kiderül: Magyarországon az innovációs teljesítménye 10 százalékkal múlja felül az EU átlagát, amivel a középmezőnybe tartozunk.

Berend T. Iván írásából még egy állítást idézett fel Forgács Imre. Ez egy „mocskolódó” cikkre adott választ volt: annak cáfolata, hogy az intézetek, egyetemek, tele vannak az „az íróasztalukhoz ragaszkodó régi komcsikkal és liberálisokkal”, akik „a pártállami időkben bevették magukat egyetemre, tanszékre, kutatóintézetbe, és nyilvánvalóan onnan is fogják kivinni őket végelgyengülésben”. „Ha megnézzük az akadémia kutatóinak összetételét, akkor kiderül, hogy a kutatók 44 %-a 40 év alatti.” - mondta Forgács Imre. „Ez nemzetközi összehasonlításban is elég jó adat, de egyben jelzi azt a veszélyt is hogy ez az a korosztály, amelyik el fog menni az országból, mert nem tűri azt a szekatúrát és azt a rengeteg ostobaságot, ami az akadémia elleni kampány része.” „Az akadémia érvei között meg kellene jelennie, hogy ezek a viták az akadémia vagyonáról és támogatásáról szólnak.” - jelentette ki a volt a miniszter. „Ez egy nagyon jelentős vagyontömeg, ami az egykori adományozók szándékai szerint a 200 éves intézmény tulajdona. Vagyis ez magántulajdon, aminek védelme megkülönböztetett figyelmet igényel.” Forgács Imre szerint tehát ennek a vitának nem az alapítványi konstrukcióról kellene szólnia, hanem arról, hogy a kormány le akarja nyúlni az akadémia vagyonát.

Az Európai Parlamenti választásokról Forgács Imre azt mondta szerinte nem valószínű, hogy kizárják az Európai Néppártból a Fideszt, de a párt nem is akar kikerülni onnan. Úgy vélte, az is túlzott aggodalom, hogy a Fidesz új frakciót alapít és elviszi a néppárti képviselőket. Szerinte az elemzők túlértékelik a Fidesz szerepét. Másrészről kiemelte, nagy a veszélye a populista erők előretörésének, ezért kiemelten fontos, hogy májusban sokan elmenjenek szavazni.  

A műsort a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI, Koszticsák Szilárd. Tüntetés az MTA államosítása ellen.