„Klubrádió
Reggeli gyors

Az akadémia már engedett

3/05/2019 10:52

| Szerző: Klubrádió

Kompromisszumkészséget kellene mutatnia a kormánynak is, különben megroppantja a magyar tudomány gerincét.

2019. május 03. Reggeli gyors - részlet 19.05.03. Boda Zsolt
11:28
00:00

A kompromisszum felé mozdult el az átszervezési vitában a Magyar Tudományos Akadémia és valamennyire a kormány is – mondta el a Reggeli gyorsban az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának igazgatója.

Boda Zsolt szerint nem igaz, hogy az akadémia ne támogatná az innovációt, számos olyan eredményről számolt be, amelyek azt bizonyítják, hogy a kutatásban igenis van innováció, a probléma a gyáraknál, üzemeknél van. Az sem igaz, hogy a kormánynak ne lenne beleszólása az akadémia irányításába, hisz képviselői ott ülnek az irányító testületekben. Más kérdés, hogy nem szoktak megszólalni, mert valószínűleg nincs ötletük. Palkovics László innovációs miniszter a többszöri kérés ellenére sem állt még elő konkrétumokkal, így az akadémia dolgozott ki egy koncepciót.

 

Az MTA hétfőn dönt arról, hogy milyen álláspontot képviseljen. Boda Zsolt szerint azonban van három fontos elv, ezekből nem engedhetnek.

Az egyik az, hogy bizonyos alaptámogatásnak meg kell maradnia. Az nem megy, hogy az egész intézményhálózatot csak pályázatokból próbálják eltartani. (Ilyen modell Kazahsztánban működik.)

A másik, hogy a kormány nem kerülhet többségbe az akadémia irányító testületeiben. Át lehet alakítani azokat valamelyest, de kormánytöbbségről nem lehet szó. (Az putyini modell lenne.)

A harmadik, hogy a kutatóhálózat nem kerülhet ki az akadémia fennhatósága alól. Ez egyrészt elvi kérdés, másrészt gyakorlati is, mert senki sem szeret bizonytalanságban, illetve kézi vezérlés alatt dolgozni.

A testület a kormányra vár, amely ha nem lesz képes kompromisszumra, akkor megroppantja a magyar tudomány gerincét. Már most is sokan elmentek, azok a kutatók, akiket az elmúlt tíz évben sikerült hazacsalogatni, szintén nagyon könnyen elhagyják az országot, és nem kétséges, hogy lesznek követőik szép számmal.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Műsorvezető: Pálinkás Szűcs Róbert és Pikó András. Címlapkép: MTI, Mohai Balázs.