„Klubrádió
Reggeli gyors

MTA-dolgozók: a kormány a tulajdont is elvenné

31/05/2019 12:16

| Szerző: Klubrádió

Szilágyi Emese, az Akadémiai Dolgozók Fórumának képviselője szerint az MTA-t érintő legutóbbi törvényjavaslattal már nemcsak a tudomány szabadsága, hanem a tulajdonhoz való jog is megkérdőjeleződik. Tüntetést tartanak vasárnap.

2019. május 31. Reggeli gyors / részlet, Szilágyi Emese (19.05.31.)
07:47
00:00

Az index kedden közölte a javaslatot, amely szerint az MTA-t egy augusztus 1-jén hatályba lépő törvénnyel köteleznék arra, hogy a vagyonát is adja át ingyenes használatba – ez gyakorlatilag államosítást jelent. A kutatóintézeti hálózatot erővel vennék el.

Szilágyi Emese szerint ezzel már nem csupán a tudomány ügye kérdőjeleződik meg, hanem általában a tulajdonhoz való jog; arról van szó, hogy ingatlant vagy ingóságot államosíthat-e a kormány. Az MTA nem közhatalmi szerv, hanem köztestület, saját tulajdona van, amelyet megillet a tulajdonhoz való jog védelme. Szerinte magánjogi és alkotmányjogi tulajdonvédelemről is szó van, ennek a kiüresítése ellentétes az alaptörvénnyel.

Szilágyi Emese ugyanakkor azt is mondta: nem lehetetlen eredményeket elérni, hiszen tegnap a közigazgatási bíróságokról szóló törvény hatályba lépését halasztották el. Az elmúlt években a civiltörvény és a CEU ügyében – amelyek a demokratikus működés alapvető feltételeivel vannak összefüggésben – megszólalt az EU és az utóbbi időben már az Európai Néppárt is, ezek demokratikus rendezését feltételül szabva. Ők azt gondolják – jelezte –, hogy a tulajdonelvonás ügye, az akadémia ügye is lehet ilyen.

A törvényjavaslatot még nem terjesztették be, az Innovációs és Technológiai Minisztérium juttatta el az Akadémiához. Amint biztossá válik, h itt valóban erőből akarják "legyalulni" őket, akkor szerinte számíthatnak majd uniós szinten és a Néppárt részéről is megszólalókra.

Szilágyi Emese beszélt arról is, hogy vasárnap délután 2-től tartanak tüntetést az Akadémia és a tudomány szabadságáért. A Corvinus egyetem előtt találkoznak, ott elhangzik egy-két beszéd, majd a Széchenyi térre, az Akadémia elé vonulnak. Útba ejtik az ELTE-BTK-t és a CEU-t, ahol szintén méltánytalanságok voltak.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

Reggeli gyors
2019. május 31., péntek, 8.10