„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Ez már nem csak az Akadémia szabadságáról szól

4/06/2019 15:45

| Szerző: Klubrádió

A kormány, illetve a minisztérium álláspontja egyre radikálisabb. Politikai kinevezettek veszik át az akadémiai kutatóhálózat irányítását. Erről beszélt a Klubrádióban Zsoldos Attila történész akadémikus.

2019. június 04. Reggeli gyors/Reggeli személy (2019. június 4., kedd 09:00)
41:15
00:00
Műsorvezetők: Pikó András, Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Rózsa Péter

Nagyon valószínű hogy a Magyar Tudományos akadémia kutatóhálózatának elvétele valami olyasmiért fontos a kormánynak, amit még nem osztott meg a közvéleménnyel. Azt ugyanis eddig is befolyásolhatta, hogy milyen témákkal foglalkozzanak a kutatók, egyszerűen, pályázatokkal. Az akadémia alaptámogatása csupán a működés költségeinek 40 százalékát fedezte, a többit például pályázatok útján kellett összeszedni.

Zsoldos Attila történész akadémikus szerint itt az MTA, mint intézmény, sőt az egész magyar tudomány szabadsága forog kockán. Tehát egyáltalán nem csak az intézményhálózatról, az akadémiáról van szó, hanem a felsőoktatásról is, hisz az akadémikusok többsége egyetemeken dolgozott, vagy dolgozik, sőt az egész tudományos életről.

Úgy tűnik, hogy ezek után már csak azt a témát lehet kutatni, amelyik gyorsan és megszámolhatóan hasznot hoz. Pedig a tudomány csak a saját szabályai alapján tud működni, s ha többet tudunk a világról, az már eredmény.

Az MTA ragaszkodott ahhoz, hogy a kutatóhálózat az intézményen belül maradjon, a minisztérium álláspontja változott, korábban arról volt szó, hogy az intézetek egy része az egyetemekhez kerül, ma már ott tartanak, hogy az egészet el kell venni. A kormány, illetve a tárca álláspontja egyre radikálisabb lett. A törvénytervezet pedig nem a legjobban sikerült – mondja Zsoldos Attila. Például egy hatástanulmányt kellett volna készíteni előtte, de ez nem történt meg. Technika problémák is vannak vele, hol így, hol úgy nevez meg tisztségeket, intézményeket, nem túl nagy szakértelemmel készült. Azok a testületek, amelyek megszabják a kutatási irányokat, területeket, azok politikai kinevezettekből állnak, ezeket a testületeket össze sem lehet hasonlítani az akadémia közgyűlésével.

Zsoldos Attila abban azért bízik, hogy a nemzetközi tudományos világ, sőt a tágabb közvélemény is figyel az MTA jövőjére, sok támogató levelet kapnak. De akárhogy is nézzük, korábban nyugalom volt, most pedig vihar van.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Reggeli gyors/ Reggeli személy
2019.06.04. 09:00.
Riporter Dési János