„Klubrádió
Reggeli gyors

Pálinkás József: eldőlt az akadémia sorsa

5/06/2019 11:55

| Szerző: Klubrádió

Hatalmi arroganciából kényszerítette a kormány a tudós közösséget arra, hogy átadja a tulajdonát, kiadja a kezéből az irányítást - mondja az MTA volt elnöke.

2019. június 05. Reggeli gyors - részlet 19.06.05. Pálinkás József
09:38
00:00

Már ki is írták a jövő évi költségvetésből az MTA kutatóhálózatát. Belekerült viszont az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, amely átveszi az intézményeket. Benyújtották az Országgyűlésnek azt a salátatörvényt is, amely módosítja az akadémiáról, a kutatásról, a felsőoktatásról szóló törvényeket, vagyis eldöntötték, mit csinálnak a Magyar Tudományos Akadémiával. Így látja a helyzetet Pálinkás József, az MTA volt elnöke.

Az intézkedéseket nem az akadémia, a kutatók egyetértésével hozta meg a kormány, hanem hatalmi arroganciából. Az akadémia pedig nem adhatta be a derekát, a tudós közösség nem fogadhatta el, hogy kivegyék a kezéből az irányítást, és azt sem, hogy a tulajdonát át kell adnia egy másik jogi személynek. Igaz, hogy az új kutatási hálózat irányítása formailag a kutatók kezében marad, de csak formailag. Rendkívül erős a kormány befolyása – véli Pálinkás József. A tizenhárom tagú vezető testületbe hat tagot jelöl a kormány, hatot az akadémia, az elnököt közösen, de kinevezési joga a miniszterelnöknek lesz.

A várható következményekről a volt elnök azt mondta, hogy nem számít tömeges elvándorlásra. Akik nem szívelik a hatalmi arroganciát, nem tudnak parancsuralmi rendszerben dolgozni, azok nyilván megpróbálnak elmenni, de nincs túl sok kutatói állás külföldön sem. Az egzisztenciális fenyegetettség nyilván sokakat visszatart majd. Inkább apátiára lehet számítani a tudós közösségben. Az majd eldől, hogy mennyire vész el a tudományos szabadság, lesz-e arra mód, hogy kutatási programokat nyújtsanak be, hogy pályázatokon vehessenek részt.

A hétvégi tüntetésen felolvasott levelében egyébként Lovász László, az MTA elnöke azt írta, tovább tárgyalnak az intézmény megvédése érdekében, hogy az maradhasson ami: a hiteles tudomány legfontosabb hazai központja.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli gyors
2019.06.05. 06:00
Műsorvezető: Pikó András