„Klubrádió
Reggeli gyors

MTA-ügy: azt várja a kormány, hogy feladják

2/07/2019 10:58

| Szerző: Klubrádió

Újra tüntetnek a Magyar Tudományos Akadémiáért délután, miközben várhatóan a Parlamentben elfogadják a kutatóhálózat államosításáról szóló törvényjavaslatot – mondta Mende Balázs, az Akadémiai Dolgozók Fórumának képviselője.

2019. július 02. Reggeli gyors / részlet, Mende Balázs, MTA (19.07.02.)
09:27
00:00

A tüntetésről Mende Balázs azt mondta: tartoznak maguknak ezzel a jelképes kiállással, nem szeretnék feladni ezt a küzdelmet, mert nincs hova hátrálni. Arról viszont nincs kétségük, hogy elfogadja az Országgyűlés ezt a törvénymódosítást. Néhány kollégájuk a Parlamentben van, ők élőben lesznek tanúi ennek az ominózus eljárásnak.

Tudják, mi fog történni, ezért meg kell fontolni mind a hazai, mind a nemzetközi jogorvoslatnak azokat a lehetőségeit, amelyeket a jogrendszer (egyelőre) biztosít Magyarországon és külföldön. Itthon az Alkotmánybíróságot meg lehet próbálni, és szerinte ennek az államosításnak a neuralgikus pontjai elképzelhető, hogy polgári peres eljárásban is számon kérhetők.

Eddig volt egy kis reménykedés mindenkiben, most kezd konkretizálódni, hogy valóban nem lesz jó megoldás. Talán a politikai helyzet átalakult annyira, hogy a kormányra nyomást gyakoroljanak - jegyezte meg. Nem adják fel, nem szabad, azért sem, mert valószínűleg arra játszanak a kormányoldalon, hogy feladják, hogy megköti az ember a maga kis alkuját, és akkor kívülről az fog látszani, hogy nem történt itt semmi, lehet továbbmenni. Ezt kell elkerülni – hangsúlyozta Mende Balázs.

 
Magyar Tudományos Akadémia (kép: wikipedia
 
 


Várják, hogy a megmaradó akadémia milyen lehetőséget tud adni, hogyan tud segíteni a volt munkatársainak. Az Akadémiai Dolgozók Fórumának kell keresnie egy új identitást, amely átfedésben van a szakszervezet mozgalommal. Ha valamit köszönhetünk az elmúlt hónapok kormányzati nyomulásának, az az, hogy megerősödött a szakszervezetiség – mondta.

Mende Balázs beszélt arról is, hogy nem próbáltak nyomást gyakorolni az MTA vezetőségére. Elég erős vita volt köztük is arról, mit kellene tennie az elnökségnek, egyesek szerint lemondani, mások úgy vélt, az anarchiához vezetne, sokféle vélemény van. Ő azért valamilyen gesztusjellegű vagy kicsit látványosabb megnyilvánulást várna, amely túlmegy a hivatalos tudomásul vételen.

Ma délután 4-től tehát az MTA székházánál, a Széchenyi téren tüntetést tartanak, mindenkit várnak, aki szerint ez így nem mehet tovább, most éppen az Akadémiával, de egyébként sok minden mással kapcsolatban sem.

A beszélgetés óta az Országgyűlés a Fidesz-kétharmaddal, 131 képviselővel elfogadta az MTA-törvényt, jelentősen csorbítva az intézmény autonómiáját.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatják meg. Holnap 8.35-kor Lovász László, az MTA elnöke lesz a Reggeli gyors vendége.

Reggeli gyors
2019. július 02., kedd 09.40
Műsorvezető: Dési János