„Klubrádió
Esti gyors

MTA – Veszett fejsze nyele?

2/07/2019 20:42

| Szerző: Klubrádió

Ma nem voltak annyian az akadémiai szabadságot követelő tüntetésen, mint a korábbiakon. Talán a meleg? Talán a kiábrándultság?

2019. július 02. Esti Gyors - részlet 19.07.02. 18:00 Szilágyi Emese
06:20
00:00

Ezt a demonstrációt a Magyar Tudományos Akadémia dolgozóinak szervezték – mondta el Szilágy Emese, az Akadémiai Dolgozók Fórumának tagja. Valóban nem voltak túl sokan, de már nem a törvény elfogadásának megakadályozása volt a cél, hiszen az ma megtörtént. Azt akarták jelezni, hogy a fórum nem adja fel, nem tűnik el, de át fog alakulni, hatékonyabbá kell tenni a működését.

Az MTA helyesírási tanácsadó oldala elsötétült az interneten, a fekete képernyő gyászt is, tiltakozást is jelent egyszerre. Hogy a többi weboldallal mi lesz, az vezetői döntéseket igényel.

Az biztos, hogy a T. Ház által elfogadott törvényben annyi ostobaság van, hogy a végrehajtása nem lesz egyszerű – véli Szilágyi Emese. A kormánynak konkrét elképzelései nincsenek és eszközei sincsenek.  A gyors végrehajtás kényszere jogsérelmekhez vezethet. Az is világos, hogy amikor szembesül majd az új testület a rendelkezésre álló pénzzel, meg fog lepődni. A kutatóhálózatot ennyi pénzből szinte lehetetlen üzemeltetni.

Szóba került már intézetek megszüntetése, összeolvasztása, sőt az is, hogy egyes intézeteket egyetemeknek adnának át. Azok el is kezdték a civakodást, ugyanis az akadémiai kutatók olyan tekintélyes mennyiségben publikálnak, hogy ez a munkásságuk önmagában megemelné egy egyetem rangját a világban.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton.

Esti gyors
2019.07.02. 18:00
Műsorvezető Szénási Sándor