„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbánról szóló passzussal zsarolták az MTA elnökét

1/08/2019 16:15

| Szerző: Klubrádió

Így is, úgy is átvitte volna a kormány az akaratát, és mindenképp az ő jelöltje lett volna az MTA-tól elvett kutatóhálózatot irányító testület vezetője. Ha azonban az MTA elnöke nem bólint rá a kormánypárti jelöltre, akkor kimaradhattak volna a testületből az Akadémia delegáltjai. Kérdés, így mennyivel lesz több beleszólása az új rendszer működésébe az MTA-nak, mert a kormány küldöttei így is többségben lesznek – erről beszélt Lőrincz Viktor, az Akadémiai Dolgozók Fórumának tagja.

2019. augusztus 01. Reggeli gyors-részlet/Interjú Lőrincz Viktorral (19.08.01.)
07:02
00:00
Ha nem fogadja el az Akadémia elnöke az innovációs miniszter jelöltjét z MTA-ról leválasztott kutatóhálózat irányítására, akkor a miniszterelnök mondhatta volna meg, ki kapja meg a posztot. Az MTA kutatóintézeteit leválasztó törvénybe az utolsó pillanatban ugyanis bekerült egy passzus, ami alapján Orbán Viktor maga is kijelölhette volna a csütörtökön megalakuló Eötvös Lóránt Kutatási Hálózat irányítótestületének elnökét.

A testület új vezetője tehát így is, úgy is meglett volna, de ha azt a kormányfő jelöli ki, és nem az innovációs miniszter valamint az MTA elnökének konszenzusa alapján kerül a posztjára, akkor az a helyzet állhatott volna elő, hogy a 13 fős testületbe nem tud saját jelölteket delegálni az Akadémia – erről beszélt a Klubrádióban Lőrincz Viktor, az Akadémiai Dolgozók Fórumának tagja

A dolgozói szervezet képviselője ezzel magyarázta, hogy az MTA elnöke, Lovász László végül elfogadta Palkovics László miniszter jelöltjét. A HVG információi szerint Lovász az utolsó pillanatig gondolkozott, de végül rábólintott arra, hogy Maróth Miklós orientalista professzor, a miniszterelnökkel jó kapcsolatot ápoló, jobboldalinak számító akadémikus  legyen az irányító testület elnöke, amit az érintett a vasárnap.hu-nak meg is erősített.

Lőrincz Viktor a Reggeli Gyorsban hangsúlyozta, hogy így legalább ott lehetnek az irányítótestületben az MTA hat küldötte, és ők is érvelhetnek az egyes döntések előtt. Igaz, a miniszter szintén hat delegáltja a testület elnökével együtt többségben lesz az Akadémia jelöltjeivel szemben.

Így a kormány jelöltjei lesznek többségben abban a testületben, ami levezényli majd az átállást, később pedig a kutatóintézetekre kötelező döntéseket hozhat.

Lőrincz Viktor arról is beszélt, hogy egyelőre nem tudni, pontosan hogyan működik majd az új rendszer, a bizonytalanság miatt pedig sok kutató hagyja el a szakmát, vagy az országot. Információi szerint főleg azok a kutatók szándékoznak külföldre menni, akikre az új rendszerben különösen számítanak, mert a projektjeik pénzt hozhatnak. A miniszter tehát elsősorban épp azokat űzi el, akik tervei szerint az innovációt meg a gazdasággal való együttműködést erősíthetnék.

Az új rendszert hozó változtatások ezért egyértelműen visszafelé fognak elsülni – tette hozzá az Akadémiai Dolgozók Fórumának tagja.

Végleg eldőlt

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményben erősítette meg az új testület tagjairól szóló  HVG-s értesüléseket. Maróth Miklóst, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) korábbi alelnökét nevezték ki az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkárság Irányító Testülete elnökének. A megbízás öt évre szól, Orbán Viktor miniszterelnök Lovász László MTA-elnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter konszenzusos javaslata alapján.

Közös döntés született a testület tagjairól is, eszerint a miniszter Mezei Ferencet, Horváth Zitát, Grűner Györgyöt, Sótonyi Pétert, Gáspár Pétert és Kellermayer Miklóst, az MTA elnöke pedig Pálfy Péter Pált, Freund Tamást, Ádám Veronikát, Bokor Józsefet, Borsos Balázst és Borhy Lászlót javasolta. 

Reggeli gyors/Interjú Lőrincz Viktorral
2019. augusztus 1., csütörtök 07.20
riporter: Lampé Ágnes