„Klubrádió
Megbeszéljük...

Mégis a pénzről szól az MTA beszántása

7/07/2019 17:38

| Szerző: Klubrádió

A tudomány szabadsága nincs veszélyben, ha szerez rá pénzt, mindenki azt kutat, amit akar – mondja a Professzorok Batthyány Körének elnöke.

2019. július 04. Megbeszéljük - részlet 19.07.04. Sótonyi Péter Tamás
22:14
00:00

A reform teljes mértékben indokolt  - mondta a Professzorok Batthyány Körének elnöke, amikor a Magyar Tudományos Akadémia átalakításától kérdezte Bolgár György. Sótonyi Péter Tamás szerint nem nagyon van arra példa a világban, hogy egy akadémia kutatóhálózatot működtessen, intézményei legyenek. Egyébként is a kutatómunka jó része az egyetemeken folyik – véli az Állatorvostudományi Egyetem rektora.

Nem igaz, hogy szétverik Széchenyi akadémiáját, hanem átalakítják – mondja. Az akadémia alapkutatásban jó, de az innovációban nem hatékony eléggé. Nem kell azon csodálkozni, hogy a kormány döntési jogot akar, hisz ő adja a pénzt, persze az adófizetők pénzét. Az MTA-nak szerinte politikamentes köztestületnek kellene lennie, nincs szüksége intézményrendszerre.

Sótonyi Péter szerint a lényeg az eredményesség. Azaz a pénz. Persze társadalomtudományokra is szükség van, de hát az innováció mégis más.

Úgy gondolja, hogy a tudomány és a tudósok szabadságát semmi sem veszélyezteti. Ha szerez rá mondjuk pályázati pénzt, akkor mindenki azt kutat, amit csak akar.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Czimbal Gyula.

Megbeszéljük
2019.07.04. 16:00
Műsorvezető Bolgár György