„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem hisznek a botránymentes átmenetben az akadémiai kutatók

26/07/2019 13:24

| Szerző: Klubrádió

Az MTA vezetése úgy döntött, az tudja a tudományos kutatás folytatásának lehetőségét leginkább garantálni, ha megpróbálják botránymentessé tenni az átmenetet az Akadémiától elvett kutatóhálózat működésében. Ez a hozzáállás azonban egyáltalán nem biztos, hogy eredményre vezet – mondta Szilágyi Emese, az Akadémia Dolgozók Fórumának képviselője.

2019. július 26. Reggeli gyors-részlet/Interjú Szilágyi Emesével (2019.07.26.)
11:26
00:00
Bár nem feltétlenül értenek vele egyet, nem lepte meg a MTA kutatóit képviselő Akadémia Dolgozók Fórumát, hogy az Akadémia törvénytisztelő módon jár el, és tagokat jelöl az frissen alakult kutatóhálózat irányító testületébe – erről a fórum egyik képviselője, Szilágyi Emese beszélt a Reggeli Gyorsban. 

Csütörtökön a HVG írta meg, hogy kik irányíthatják az MTA-ról leválasztott kutatóintézeteket, az Akadémia és az Innovációs és Technológiai Minisztérium is hat-hat tagot delegálhat, az irányító testület vezetésére pedig Maróth Miklós,  orientalista professzort, az MTA korábbi alelnökét jelölné Palkovics László tárcavezető.

Az  Akadémia Dolgozók Fórumát képviselő  Szilágyi Emese a Klubrádiónak most azt mondta, hogy a minisztérium jelöltjei között több olyan tudós is szerepel, akik korábban támogatásukról biztosították a minisztérium álláspontját, illetve az akadémiai kutatóintézetek leválasztását az MTA-ról. Az Akadémia pedig minden bizonnyal olyan jelölteket próbál találni, akik elvállalják ezt a nem túl dicső pozíciót, és hisznek abban, hogy képesek lesznek valamilyen kármentést végezni.

Szilágyi Emese szerint az MTA vezetése úgy döntött, az a legcélravezetőbb, az tudja a kutatás minőségét, folytatásának lehetőségét leginkább garantálni, ha megpróbálnak botránymentes átmenetet végrehajtani. Az Akadémia Dolgozók Fóruma azonban egyáltalán nincs meggyőződve arról, hogy egy ilyen botránymentes átmenet hosszú távon garantálja a működőképes kutatói rendszert, nem látják, hogyan tud befolyásmentesen folytatódni a tudományos munka.

A kutató szerint nincs rá biztosíték, hogy az MTA által delegált tagoknak lesz elég ereje az irányító testületben, így az sem biztos, hogy a kutatók nyugodtan, politikai beavatkozások nélkül tudnak majd dolgozni. 

Szilágyi Emese azt sem tartja kizártnak, hogy  az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat vezetése megpróbálja majd elhallgattatni a kritikus kutatókat, de azt ígérte, hogy ellen fognak állni.  Ha a dolgozói fórum azt látja, hogy a kutatás lehetősége elvész, a kutatás szabadsága szűkül, akkor azt dokumentálják majd, és nem fognak hallgatni, ki fogják hangosítani a problémákat.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Szilágyi Emesével
2019. július 26., péntek 07.40
riporter: Pálinkás Szüts Róbert