„Köszönjük,
Hetes Stúdió

Interjú a Corvinus elhíresült diplomaosztójának szónokával

31/07/2019 22:03

| Szerző: Galavits Patrik/Klubrádió

 | Szerkesztő: Wilk Valentin

Meglepetést és elismerést váltott ki a Corvinus Egyetem múlt heti diplomaosztóján Clare Humphreys, aki a végzősök nevében kritikus beszéddel búcsúzott az intézménytől. A hallgatótársai üdvrivalgással jutalmazták az egyetem államosítása, a CEU elűzése és az MTA megcsonkításáról is szót ejtő amerikai végzőst, míg az egyetem vezetősége dermedten hallgatta. A Klubrádió telefonon érte el a már Seattle-ben lévő Corvinus-alumnát.

„Talán nem szabadna ennyire egyenesen kimondanom, de nagyon aggaszt az alma materem és a bolygónk jövője... A Corvinus túlélte a szocializmust, de vajon hogy fog bírni a neoliberalizmussal?” – fogalmazott a végzősök nevében beszélő Clare Humphreys a Corvinus Egyetem múlt heti diplomaosztóján.

A kapitalizmust rossz rendszernek tartja, szerinte egyre kevésbé lehet tagadni azt a tényt, hogy miközben keveseket nagyon gazdaggá tesz, hatalmas tömegeket kizsákmányol a rendszer, és a bolygót is tönkreteszi.

Hallgatótársai tapssal és üdvrivalgással fogadták a beszédét, míg a mögötte ülő egyetemi vezetők faarcot magukra erőltetve figyelték. Azt is mondta, hogy éppen azért jött Magyarországra tanulni, hogy elkerülje az amerikai egyetemeken tandíjuk miatt adósságcsapdába kerülő barátai sorsát.

 
Claire Humphreys Forrás: Facebook
 

Magyarország előtt már Belgiumban és Kínában is élt, a Corvinuson pedig kommunikáció és médiatudományi alapszakon szerzett alapszakos diplomát.

Budapesti beszédéről utólag azt mondta a a Klubrádiónak, nem tudja pontosan, kik választották ki, hogy szóljon a végzősökhöz de az biztos, hogy az egyetem vezetőségének rá kellett bólintania. Ami azért érdekes, mert a véleményét korábban sem rejtette véka alá, együttműködött a Hallgatói Szakszervezettel és a Szabad Egyetemmel is, valamint a közösségi médiában is látható, hogy aktívan nyilvánít véleményt közéleti kérdésekben.

„Ha jobban utánanéztek volna, talán nem engem választanak, de örülök, hogy végül nem ezt tették” – mondta nevetve. „És ki tudja, lehet hogy éppen azért kértek a beszéd elmondására, mert kíváncsiak voltak egy másfajta véleményre.”

Amikor megtudta, hogy ő mondhatja a beszédet, már tudta, hogy kritikát is szeretne megfogalmazni. Eredetileg a külföldi diákok nehézségeiről akart mondani pár szót, de miután több hallgatótársával is beszélt, rájött, hogy fontosabb lenne az egyetem jövőjét megemlítenie.

Többen is tudták tehát, hogy nem szokványos búcsúbeszédre kell készülni, ezért nem is meglepő, hogy sokan telefonjukkal rögzítették Clare szavait.

Hogy az amerikai lány kiktől kapott pozitív visszajelzést, mit szólt egy Fidesz-szimpatizáns gondolataihoz, illetve hogy miért éppen Magyarországon szeretett volna tanulni, és miért nevezik szélsőbaloldalinak, azt a szombati Hetes Stúdióban adásba kerülő teljes interjúból tudhatják meg.

A Hetes Stúdió következő adása 2019. augusztus 3-án, szombaton 15.00 órakor kezdődik!