„Klubrádió
Hetes Stúdió

Jó esélyük van a demokratáknak a győzelemre 2020-ban – Interjú Jesse Lee-vel, Obama elnök volt tanácsadójával

14/07/2019 09:32

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

2020. november 3. Ez lesz a következő elnökválasztás és félidős kongresszusi megmérettetés időpontja. Úgy tűnik, nagyon messze van még ez a nap, de aki szorosan követi az eseményeket, épp az ellenkezőjét érzi. Sürget az idő és még annyi mindennek kell addig eldőlnie. Bizonyos körvonalak már látszanak a kuszaságban, de a tisztábban látás kedvéért Jesse Leevel beszéltem, aki Obama elnök egyik tanácsadója volt, aki a kormányzás online és digitális megjelenését menedzselte, miközben a gyorsreagálású elnöki elitcsapat tagja is volt.
Csernyánszky Judit interjúja.

2019. július 13. Hetes Stúdió-részlet (2019.07.13. Jesse Lee-interjú)
13:13
00:00
- Van-e esélyük a demokratáknak győzni Trump felett?

- Szerintem nagyon jó esélyeik vannak a demokratáknak, Donald Trump nagyon népszerűtlen elnökké vált idővel. Úgy ítélem meg a helyzetet, hogy egyre több ember látja be, az elnökük bármit tesz, csak önös érdekeit nézi, és nem az országét helyezi előtérbe. Tegnap jött ki több véleménykutatás is, amelyekben a megkérdezettek 60, illetve 40%-a nem támogatja az elnök politikáját.

- Nos, én viszont ebből azt olvastam ki, hogy tulajdonképpen most emelkedett a legmagasabbra a támogatottsága, a 40%-os elutasítottság mögött 60%-os támogatás van és számos elemzés, persze jobbára konzervatív elemzés, kifejezetten arra helyezte a hangsúlyt, hogy jön fel dinamikusan az elnök…

- Nem hiszem. Egy-két közvéleménykutató cégnél ment csak fel a népszerűségi mutatója, amiből azért nem vonnék le messzemenő következtetéseket. Azt kell tisztán látnunk, hogy elnöksége kezdete óta küszködik ezzel a problémával, folyamatosan alacsony volt az elmúlt években a támogatottsága.

- Négy évvel ezelőtt senki nem gondolta volna, hogy Trump lesz a befutó a republikánusok közül, sőt aztán még Hillary Clintont is képes megverni. Ezek a tények nem zavaróak?

- Az amerikai nép végtelenül megosztott, a két párt között nagyon kicsi a különbség, úgyhogy azt kell mondjam, valóban, nagyon szoros lesz a verseny, nagyon kicsi a különbség a két párt között, ezt a megosztottságot fogja tükrözni a választás eredménye is. De mondjuk - ha történelmi távlatokba helyezem -, akkor is azt látjuk, hogy általában egyik párt sem tudott soha földcsuszamlásszerű győzelmet aratni. Most is így lesz ez.

- Kinek van a legjobb sansza a demokraták közül a győzelemre?

- Az előválasztásokat én úgy jellemezném, mint egy meghallgatást, ahol a jelöltek a porondra lépnek és gyakorlatilag megszondázzák egymást, illetve a közvéleményt, hogy mi az a téma, ami igazából érdekli az embereket. Aki erre ráérez, aki ezt képes jól artikulálni, annak szerintem van esélye Trump elnökkel ringbe szállni.

- Oké. Akkor nézzük, mi lehet az a téma, amivel nyerni lehet, mi az a probléma, ami az embereket foglalkoztatja.

- Szerintem az amerikaiak többsége az egészügyi ellátást, az egészségügyi szolgáltatásokat drágállja, akárcsak a gyógyszerek árát. Aminek érdekében Trump elnök egyelőre semmit nem tett. Ígéretet ugyan tett a gyógyszerek árának csökkentésére, de épp most vonták vissza a tervezett, nagyszabású intézkedést. Sőt az kifejezetten ártott az elnök népszerűségének, hogy a már eddig kivívott, sokak számára megfizethetőbbé, elérhetőbbé tett egészségügyi ellátásoktól megfosztja folyamatosan a lakosságot. A másik fontos területe vagy kérdése lehet a kampánynak, hogy a dolgozó osztály érdekeit helyezzék előnybe az elnökjelöltek. Azt, hogy a minimálbéreket meg kell emelni. Pontosabban úgy fogalmaznék, azt emberek azt szeretnék látni, hogy a nagy cégek profitjának növekedése helyett a gazdaságban keletkezett pénzből mindenkinek jusson, és ne az amúgy is túlvagyonosodott vállalati vezetők gyarapodhassanak még tovább.

- A jelöltek többsége – legalábbis az előválasztási vita első fordulójából ezt szűrtem le magamban - mindenbe nagyobb állami beavatkozást szeretnének elérni. Azaz ingyenes egészségügyi ellátást, ingyenes állami egyetemeket. Ön szerint ez az, amit az emberek akarnak? Tényleg erre lenne szüksége Amerikának?

- Nem, egyáltalán nem gondolom, hogy ez így igaz lenne. Szerintem az emberek azt szeretnék - és a demokraták is ezt hirdetik -, hogy a kormány (vagyis az állam) őket, a dolgozók érdekeit képviselje a vagyonos vállalatvezetőkkel és a politikusokkal szemben, ahogy ez ma történik, ahogy ez ma látszik az ő szemszögükből. És ehelyt ismét csak azt tudnám hangsúlyozni, hogy Donald Trump a kormányzást a saját hasznára fordítja, hogy abból leginkább ő profitáljon.

- Igen, ezt hívják egyre többen a konzervatívok térfelén szocialista pálfordulásnak. Trump elnök nemegyszer elmondta kampánynagygyűlésein, hogy olyan nem fordulhat elő Amerikában, hogy a szocialista eszmék, illetve a szocialisták győzzenek. Persze itt alapvetően mindenki Bernie Sandersre gondol, de az egészségügyi ellátás és az oktatás is ebbe az irányba mutat. Ön hogy értékeli ezt a minősítést?

- Nem, a demokraták egyáltalán nem visznek szocialista kampányt. A demokraták – az amerikaiak többségével egyetértésben – a mindenkinek biztosított egészségügyi ellátás mellett kardoskodnak, de ez önmagában még egyáltalán nem jelenti azt, hogy szocialisták lennének. Ez butaság – zárja el kurtán válaszát a egykori politikus.

- Joe Biden, Obama alelnöke az utolsók között szállt a ringbe. Eddig toronymagasan vezetett. Viszont az első előválasztási vitában Kamala Harris elnökjelölt majdhogynem rasszizmussal vádolta meg, mert olyan republikánusokkal van egy platformon számos kérdésben, akik ellenezték a feketék integrációját, például az iskolások elkülönítését az iskolabuszoztatás során. Azóta Joe Biden népszerűsége zuhanni kezdett. Megállítható még ez a folyamat, nem veszett oda Joe Biden hihetetlen előnye? 

- Nem hiszem, hogy kettejük kirobbant vitája Joe Biden kampányára súlyos csapást mért volna. Szerintem ez inkább arról szólt, hogy Kamala Harris megmutassa, ő is tud keménykedni. Mert ezt a témát az emberek nem is nagyon ismerik, most hozta a felszínre az elnökjelölt asszony, ráadásul nem is igaz a Bidenre vonatkozó állítása. Valóban javított ezzel Harris a pozícióján, de nem befolyásolja a volt alelnök népszerűségét. Míg Joe Biden ismert figura, addig Kamala Harrisnak meg kell küzdeni az országos népszerűségért, erről szólt a támadása. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy még rengeteg lehetőség lesz, és hosszú idő van még a finisig, hogy ebből a 23-s mezőnyből bárki magához ragadhassa a vezetést.

- Végül azt kérdezném, osztja azt a vélekedést, hogy az nyer, aki a legtöbb pénzt tud összegyűjteni a kampányára? Pénz beszél, kutya ugat?

- Igen, ez valóban igaz lehet. Sok esetben be is jön, de azért ennek ellenére azt mondom, hogy a győzelem leginkább attól függ, mennyi energiát fektetsz a kampányba, a pénznek kisebb befolyása van.

 

A bővebb interjú meghallgatható a cikk elején található lejátszás gombra kattintva.

A címlapi képen: Jesse Lee.

Hetes Stúdió
2019. július 13. szombat 15:00
Riporter: Csernyánszky Judit