„Klubrádió
Esti gyors

Impeachment helyett

27/03/2019 18:04

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Két év elteltével ideje észrevenniük, hogy ha az eredmény most nulla, akkor a következő elnökválasztásig hátra levő két esztendő során csak ezt a nullát fogják tovább szorozni, ha nem változtatnak a stratégián

2019. március 27. Esti gyors-részlet (2019.03.27.)
02:02
00:00
Huszonkét hónapon át vizsgálta Amerikában egy különleges ügyész hivatala, hogy Donald Trump republikánus elnökjelölt kampánycsapata a 2016-os elnökválasztási kampány alatt összejátszott-e az oroszokkal a demokrata párti vetélytárs, Hillary Clinton lejáratása érdekében. A nyomozás során kibocsátottak 2800 idézést, foganatosítottak közel ötszáz házkutatást, és meghallgattak nagyjából ugyanennyi tanút. Az eredmény: az oroszok bizonyíthatóan próbálkoztak ugyan, de a vizsgálat alá vont amerikaiak közül senki sem vádolható azzal, hogy összeesküdött volna Moszkva embereivel. Volt egy másik gyanú is, nevezetesen az, hogy az elnökké választott Trump akadályozta az igazságszolgáltatást – például azzal, hogy kirúgta a kínos nyomozásokat elindító FBI-igazgatót. A különleges ügyész a vizsgálat végén arra jutott, hogy Trump vagy akadályozta az igazságszolgáltatást, vagy nem. Mindkét állítás mögé lehet érveket találni.

A demokraták eddig a jog rafinált eszközeivel próbálták valamiképpen megfogni az elnököt. Két év elteltével ideje észrevenniük, hogy ha az eredmény most nulla, akkor a következő elnökválasztásig hátra levő két esztendő során csak ezt a nullát fogják tovább szorozni, ha nem változtatnak a stratégián. Foglalkozhatnának például a Trump volt szeretőinek fizetett hallgatási pénzek és a kampányfinanszírozási szabályok ütközése helyett az elnök politikájával, és előállhatnának olyan célkitűzésekkel, amelyek vonzóbbak lehetnek, mint a határvédő acélfal építése vagy a szénbányák újranyitása. A gazdaság, te ostoba, az dönt el mindent - hangzik a klasszikus amerikai választási szakértői bölcsesség.

De a demokraták – eddig legalábbis – csak az elnöki önkényeskedésen keseregnek. Ismerős a helyzet?

Kárpáti János jegyzete a 2019. március 17-i Esti gyorsban hangzott el.

Címlapi kép: Flickr.com