„Klubrádió
Esti gyors

Verhető a Fidesz, de hogy?

26/03/2019 11:44

| Szerző: Klubrádió

Akárhányszor is tesszük fel a kérdést, a válasz mindig ugyanaz: ellenzéki együttműködés kellene a kormánypárt legyőzéséhez. Ezt mutatják a számok.

2019. március 25. Esti gyors - részlet 19.03.25
04:10
00:00

Négy ellenzéki párt összefogásával megszorítható, ötpárti indulással pedig verhető a Fidesz a fővárosban, az önkormányzati választásokon. Ez olvasható ki a ZRI, Zavecz Research felméréséből. Tarlós István támogatottsága 44 százalék, Karácsony Gergelyé 38, Puzsér Róberté 5.

A megkérdezettek többsége szeretné leváltani a regnáló főpolgármestert, de csak alig harmaduk gondolja úgy, hogy ez lehetséges. Kétharmad tehát úgy véli, nem lesz ellenzéki összefogás, így nem lesz váltás sem.

Mikecz Dániel, a Republikon Intézet elemzője szerint a helyzetet külön cifrázza a Jobbik, amelynek szavazói feltehetően inkább Tarlósra szavaznának, mint egy ellenzéki jelöltre, mert az ő rendpárti, konzervatív politikája közelebb áll hozzájuk. Mások dönthetnek úgy, hogy egyszerűen nem mennek el szavazni. Így tehát a Jobbik bevonása egy ellenzéki együttműködésbe nem biztos, hogy hasznos lenne.

Nem lehet csak úgy, egyszerűen összeadni a támogatottságot jelző számokat. Érdekes még az LMP szerepe is, amely szintén Puzsér mögé állt. Mivel

sokan jelezték, hogy részt vennének az előválasztás második fordulójában, egy erős kampány még emelheti Puzsér Róbert népszerűségét. Persze az önkormányzati választásokat még megelőzi az EP-választás, ami ugyancsak változtathat a helyzeten.

Pikó András interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.