„Klubrádió
Reggeli gyors

Ignatieff: Nem lesz mindig egypártrendszer Magyarországon

3/10/2019 07:09

| Szerző: Csernyánszky Judit

Orbán rendszere megfertőzi európát, folytatni kell a 7-es cikkely szerinti eljárást az unió igazságügyi biztosjelöltje szerint. Nemzetközi lapszemle.

2019. október 03. Reggeli gyors 2019.10.03. Lapszemle
06:20
00:00

Egy olyan, úgynevezett eredménytáblára lenne szükség, amely az összes uniós tagállamban pontosan nyilvántartja a jogállami normasértéseket. Ezzel az ötlettel állt elő az igazságügyi biztosi posztra jelölt Didier Reynders – írja a Financial Times, amely Magyarországot és Lengyelországot hozta fel erre egzakt példaként. A belga külügyminiszter hozzátette, emellett minden évben jelentésben összegeznék a jogsértéseket és a monitorozás eredményeit. Meghallgatásán újra nyomatékosította, hogy az autoriter rendszerek megállítására csak a pénzügyi megvonások bizonyulhatnak hatékony eszköznek.

 
 

Orbán rendszere fertőz

A lengyel uniós államtitkár rögtön bírálni kezdte a tervet, miszerint pontos kritériumokat kellene szabni, hogy egyáltalán mik jöhetnek jogsértésekként számításba, de azt is vizsgálni kellene, hogy az állítólagos jogsértések veszélyeztetik-e a pénzügyi forrástámogatások átláthatóságát. Nehogy abba a hibába essen az Unió, vélte a tervet bíráló lengyel politikus, hogy a bizottság politikai kritériumok alapján ítélkezik és vonja meg a felzárkóztatási alapokat egy-egy országtól. Didier Reynders a nacionalista és a populista politikától óvta az Uniót, s e helyen megemlítette név szerint Orbánt és illiberális demokráciáját, amely megfertőzi az Unió többi államát. „ Nem vagyok hajlandó kompromisszumra, ha a demokrácia forog kockán” – fogalmazott a biztosjelölt.

Az EUObserver a tegnapi Didier Reynders meghallgatásból egyetlen egy elemet emelt ki: A 7-es cikkely ügyét én tovább akarom vinni, de nemcsak a már adott országokban, hanem bárhol máshol is, ahol a Lengyel- és Magyarországéhoz hasonló jogsértés merül fel. A jelenleg még belga külügyminiszter szerint az Európai Bizottságnak pedig meg kell tennie a következő lépést a körülmények ismeretében.

Várhelyi Olivér a „pitt bull”

Stephan Ozsvath Magyarországot jól ismerő bécsi tudósító szerint mind Ursula von der Leyennek, mind Orbán Viktornak presztízsveszteséget jelent a Trócsányi-fiaskó, de Várhelyi Olivér jelölésével sem javul a helyzet – nyilatkozta a Detschlandfunknak a szakértő, amit a German Radio is közvetített. Kemény tárgyalófélnek ismerték meg, de olyannak is, aki roppant lojális Orbán Viktorhoz. Ha hibázik, a felelősséget általában másra hárítja.  Ha egyszerűen kellene jellemeznem, akkor egyenesen pitt bullnak hívnám. Ami pedig bővítési biztosként a jogköreit illeti, szinte előre megjósolható, hogy a nyugat-balkáni bővítéskor elsősorban a magyar érdekekre lesz tekintettel Várhelyi.

Sajtótájékoztató a CEU jövőjéről
 
CEU
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
 

„Nem lesz mindig egypártrendszer Magyarországon”

A demokratikus átalakulás folyamata Közép-Európában még nem zárult le, ezért az egyetem küldetésének tekinti továbbra is a szabadgondolkodók kinevelését – ezt Michael Igantieff, a CEU rektora nyilatkozta az Euraktiv portálnak. A bécsi működését hétfőtől hivatalosan megkezdő egyetem most olyan törvényen dolgozik, amely a kétlakiságot, illetve a Budapesten maradt egyetemrész maradéktalan működését tenné lehetővé. Optimista a rektor annak tekintetében, hogy ugyan Közép-Európa bizonyos országaiban a társadalmi fejlődés rossz irányt vett, de Lengyelország egészen biztos nem lesz autokrácia, Magyarországon pedig vége lesz az egypártrendszernek. 17 ezer diákot indított útnak falai közül az egyetem, ők mind gondolkodó egyének, s küldetésük a Bécsbe költözéssel nem változik. Bírálta az amerikai külpolitikát is, nemcsak Trumpét, de bármelyik demokrata vagy republikánus kormányét is, mert az utóbbi időben Amerika elköteleződése a demokrácia nemzetközi fenntartásában jelentősen gyengült. Különös tekintettel Közép-Kelet Európára.

A Fidesz tart a választási vereségtől

Tényként közölte, hogy Konrád György és Rajk László halálával két olyan értékes embert veszített - de nemcsak Magyarország, hanem a régió is, akik következetesen kitartottak a rendszerváltást követő, jó irányba indult átalakulás mellett. Merthogy tagadhatatlan egyéként az ideológiák háborúja a térségben, s ebben szerep jutott a nem mellesleg tehetséges Orbán Viktornak is – minősítette Ignatieff a magyar kormányfőt. Ugyanakkor azt is mondta, az egy embertől függő Fidesz tart attól, hogy elveszti a választást szabad és tisztességes keretek között. Az ellenzék egységét ő is elengedhetetlennek tartja a változások beindításához, ám az októberi választások után lehet majd csak megmondani, lehet-e velük irány- és rendszerváltás.

Fegyverkezünk. Mit szól majd ehhez Putyin?

A dusseldorfi székhelyű Rheinmetall 300 millió euró értékben szállít haditecnikai felszereléseket hazánkba – adta hírül a cég sajtóközleményét a Westfalenpost. A 2021-2025 között tervezett szállításokkal az elavult, szovjet technikákat felváltva a magyar hadsereg egyik legnagyobb modernizációja valósulhat meg. Amennyiben Litvánia, Bulgária és Románia is hasonló üzletet köt, akkor igencsak látványos lesz a NATO-hoz csatlakozott legfiatalabb közép-európai országok felzárkózása nyugati partnereihez. Ugyanakkor egy fegyverszakértő szerint ilyen hatalmas volumenű szállítmány például a szélsőséges nacionalista magyar kormány számára nem kis aggályt kelt majd Putyin Oroszországában a fenyegetettség érzetét nyomatékosítva. A Greenpeace aktivistái a minap ismét tüntettek a Rheinmetall épülete előtt arra figyelmeztetve és kérdezve: a ti bombáitok gyilkolnak Jemenben. Hogy tudtok még mindig nyugodtan aludni?

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli gyors
2019.10.03. 06:00
Szerző: Csernyánszky Judit