„Klubrádió
Esti gyors

Uniós támogatás – Erről hallgat a kormány

2/10/2019 09:33

| Szerző: Klubrádió

Már az Európai Tanács előtt van egy konkrét rendelettervezet, amely lehetővé teszi, hogy viszonylag egyszerűen függesszék fel egy tagország támogatását.

2019. október 01. Esti gyors - részlet 19.10.01. Lattman Tamás
05:19
00:00

A finn miniszterelnök budapesti látogatása kapcsán merült fel ismét a téma, hogy az Európai Unió a jogállamisághoz kösse a tagállamok anyagi támogatását. Finnország most az EU soros elnöke, és úgy tűnik, hogy eltökélt a kérdésben, sőt az egész közösségben konszenzus van erről. Az unió viszont egy bonyolult rendszer, a jogrendszere is az, nem könnyű tehát keresztülvinni egy ekkora változtatást. A magyar kormány ezért üzenheti azt, hogy mindez nem veszélyezteti Magyarországot, az igazságügyminiszter ezért jelentheti ki, hogy a témát már mindenki unja.

Lattman Tamás nemzetközi jogász szerint azonban az Orbán-kormány nem lehet annyira nyugodt. Három szintet kell nézni, amikor ezt a témát vizsgáljuk. Azaz háromfrontos harcot kell majd megvívnia.

Az első a 7-es cikk szerinti eljárás, ami valóban bonyolult, hosszadalmas, de Magyarország ellen már folyik. A második a hétéves költségvetésről szóló vita, amelynek még ebben az évben el kell kezdődnie. Itt Orbánék azzal fenyegetőznek, hogy ha a támogatásokat a jogállamisághoz, vagy bármi máshoz köti az EU, akkor Magyarország egyszerűen nem szavazza meg.

A harmadik frontról hallgat a kormány, talán nem véletlenül, igaz az ellenzék sem nagyon hangoztatja. Arról van szó, hogy az Európai Parlament januárban tárgyalt már egy egészen konkrét javaslatról. Ennek értelmében az Európai Bizottság saját hatáskörében felfüggesztheti, vagy megvonhatja egy ország támogatását, ha a közpénzek felhasználását nem tartja megfelelőnek. Ezt a döntést az Európai Tanács -tehát az a testület, amelyben a kormányfők ülnek- felfüggesztheti, de ahhoz ott kell meglennie a többségnek. Ez nem valószínű, hisz más a befizető országok érdeke, mint a támogatottaké. Röviden: ha ezt a parlamenti javaslatot jóváhagyja a tanács, akkor az Orbán-kormány meglehetősen nehéz helyzetbe kerülhet rövid időn belül, különösebb politikai játszmák és bürokrácia nélkül.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Esti gyors
2019.10.01. 18:00
Riporter: Kárpáti Iván