„Klubrádió
Reggeli gyors

Dobrev Klára: korrupt kormány nem kap pénzt

1/10/2019 12:28

| Szerző: Klubrádió

A finn miniszterelnök azért jött, hogy személyesen is lássa, hogyan is épül ki ez az illiberális demokrácia – mondja a DK európai parlamenti képviselője.

2019. október 01. Reggeli gyors - részlet 19.09.01. 06:00 Dobrev Klára
08:20
00:00

Finnország számára a legfontosabb a jogállamiság és a demokrácia. Ez most is kiderült, amikor az Európai Unió soros elnökségét adó ország miniszterelnöke Budapestre látogatott. Antti Rinne ellenzéki vezetőkkel, Dobrev Klárával, a Demokratikus Koalíció EP-képviselőjével és Karácsony Gergely főpolgármester-jelölttel is megbeszélést folytatott.

Dobrev Klára mondta el, hogy a finn miniszterelnök szerint is konszenzus van Európában a tekintetben, hogy 2021-től a jogállamisághoz kell kötni a pénzügyi támogatásokat. A régebbi tagországok polgárai kezdik megelégelni, hogy olyan helyekre megy az adójuk egy része, ahonnan nap mint nap hallani korrupcióról szóló híreket. Most fogyott el a türelem. Orbán Viktor hiába emlegeti, hogy majd a V4-ek ellenállnak, mert ez egyrészt nem igaz, ugyanis a szlovákok támogatják a tervet, s már a lengyelek is egyre inkább hajlanak rá, másrészt nem tudnák megakadályozni az új szabályok bevezetését. Ugyanis ehhez a döntéshez nem kell az Európai Tanácsban minden szavazat, ez nem egyhangú, hanem többségi döntés.

Dobrev Klára szerint tehát 2021-től csak tisztességes, korrupciómentes országok kapnak támogatást, olyanok, amelyekben jogállamiság és demokrácia van.

Éppen ezért szorgalmazzák, hogy önkormányzatok közvetlenül is pályázhassanak uniós forrásokra. A lehetőség most is megvan, Zugló például 2 milliárd forintot nyert már, de szeretnék a támogatások összegét növelni. Így ha a korrupt Orbán-kormány pénz nélkül is marad, az önkormányzatok fejlődhetnek. Ezeket a közbeszerzéseket közvetlenül az Európai Unió ellenőrzi, sokkal szigorúbban, mint a magyar intézmények. Megszűnik tehát az a gyakorlat, hogy „Tiborczok, Mészárosok, Garancsik, Orbán-papák zsebét gazdagítják az európai uniós pénzek.”

Az EU óriási beruházásokra készül, például a klímavédelem területén, újabb nagy alapokat tölt fel. Dobrev Klára szerint újra meg kell tehát teremteni a bizalmat, hogy ezekből az alapokból magyar önkormányzatok, civil szervezetek, egyesületek is részesülhessenek. Úgy látja, ebben a finn miniszterelnök partner lesz.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Máthé Zoltán.

Reggeli gyors
2019.10.01. 06:00
Műsorvezető: Dési János