„A
Reggeli gyors

Orbán Machiavellire emlékeztető ügyeskedéssel úszta meg a büntetést

17/09/2019 08:30

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

A Reuters szerint az Európai Unió a jogállamiság fenntartásától kívánja függővé tenni az eddigi nagyvonalú támogatások további folyósítását Magyarországnak és Lengyelországnak; Frans Timmermans üzent a két ország kormányának, azt mondta, súlyos tévedés, hogy lezárulna a vita, amint átadja posztját; az EUObserver szerint az EU megosztott abban a kérdésben, miként kellene megvédeni a jogállamiságot. Szijjártó Péter utazási irodának nevezte a Frontexet. Kárpáti János lapszemléje.

2019. szeptember 17. Reggeli gyors / részlet, Kárpáti János lapszemléje (19.09.17.)
05:01
00:00

Az EU erősítené a demokrácia védelmét

Azt írja a Reuters a magyarországi helyzettel foglalkozó tegnapi brüsszeli meghallgatás kapcsán, hogy az unió a jogállamiság fenntartásától kívánja függővé tenni az eddigi nagyvonalú támogatások további folyósítását az olyan tagállamoknak, mint Magyarország, illetve Lengyelország. Az EU-t a hírügynökség szerint aggasztja, hogy Orbán Viktor szoros ellenőrzés alá vonta a szabad médiát, az igazságszolgáltatást, a tudományos életet, illetve a kisebbségeket és emberi jogi szervezeteket. Megjegyzi azonban a Reuters, hogy az uniós tagállamok minisztereinek egy évbe telt, hogy megtartsák az első hivatalos meghallgatást Magyarország ügyében, miután az Európai Parlament határozatban kezdeményezte az alapértékek súlyos veszélyeztetettsége miatti eljárást az országgal szemben. A hírügynökségi beszámoló kitér arra, hogy az uniós ügyek osztrák tárcavezetője szerint az EU-család nem működhet, ha nem érvényesül a jogállamiság. Orbán azonban – írja a Reuters – bár felbőszítette az uniót harsány bevándorlásellenes álláspontjával és durva, antiszemita felhangokat sem nékülöző EU-ellenes kampányaival, sokak szerint Machiavellire emlékeztető ügyeskedéssel eddig jobbára megúszta a büntetést. Az ülésen Lengyelország képviselője mentőövet dobott Magyarországnak, Frans Timmermans, az Európai Bizottság jelenlegi első alelnöke azonban a jogállamiság megkerülhetetlenségéről beszélt, a közös francia-német álláspontot ismertető illetékes, Amelie de Montchalin francia államtitkár pedig aggasztónak nevezte a magyarországi helyzetet. A Reuters összességében úgy ítéli meg, hogy az unió erősíteni kívánja a demokrácia védelmét, látva azt, hogy a gazdasági gondok, a globalizáció és az Európába irányuló bevándorlás miatti izgatott légkörben euroszkeptikus és nacionalista politikusok lovagolják meg az elégedetlenség hullámait.

Timmermans szerint folytatódnak az eljárások

A Politico című amerikai hírportál európai kiadása Frans Timmermans Budapesthez és Varsóhoz intézett üzenetét emeli ki a tegnapi meghallgatás után elhangzottakból: „Azoknak, akik azt hiszik, azzal, hogy ezt a területet a bizottságon belül átadom kollégáimnak, most bizonyos értelemben véget ér egy korszak, lezárul ez a vita, szeretném nagyon világosan megmondani: súlyosan tévednek”. Eddig ugyanis Timmermans járt el a brüsszeli bizottság nevében jogállamisági kérdésekben, de az új összetételű testületben az első számú prioritásként kezelt zöld program felelőse lesz. „Ursula von der Leyen is közölte, hogy a bizottság továbbra is törekedni fog a jogállamiság tiszteletben tartatására minden tagállamban” - emlékeztetett Timmermans.

Úgy tűnik, az EU megosztott a kérdésben

Az EUObserver című brüsszeli uniós hírportál ugyanakkor azt hangsúlyozza, hogy az EU megosztott abban a kérdésben, miként kellene megvédeni a jogállamiságot. Magyarország és Lengyelország azzal érvel, hogy ez színtisztán hazai belső ügy, és az uniónak tiszteletben kell tartania a jogi hagyományokat. A holland külügyminiszter szerint azonban a visszaesés mindenki számára aggodalmat keltő. Az EUObserver ismertetése szerint a tagállamok kormányai előtt két dokumentum fekszik: egyfelől az Európai Bizottság tervezete arról, hogy miként kellene rendszeresen áttekinteni a jogállamisággal kapcsolatos fejleményeket, másfelől az a német-belga közös indítvány, amely az uniós országok feladatává tenné egymás átvilágítását a jogállamiság szempontjából.

Finnek: nem boszorkányüldözés

A londoni Guardian arról ír, hogy tegnap Németország – az uniós közös költségvetés legnagyobb hozzájárulója - olyan dokumentumot terjesztett a tagállami miniszterek elé, amely megerősíti azt az igényt, hogy legyen kapcsolat az uniós pénzalapokhoz való hozzájutás és a jogállamiság között. A lap idéz uniós diplomatákat, akik értékesnek mondják a Magyarországgal szemben folytatott mostani eljárást, annak ellenére, hogy bizonytalan a kimenetele. „Ez természetesen nem boszorkányüldözés, nem irányul senki ellen sem. Csak a szerződésekben leírt eljárást követjük” - mondta a Guardiannek Tytti Tuppurainen, az EU soros elnöki tisztét betöltő Finnország EU-ügyi minisztere.

Szijjártó szerint a Frontex utazási iroda

Ahhoz, hogy valamilyen bonmot-val zárjuk a ma reggeli nemzetközi lapszemlét, elég megnyitnunk a Die Welt című hamburgi lap internetes oldalát, és ott rögtön a Szijjártó Péterrel készített interjúból kiemelt részlet olvasható, miszerint a magyar diplomácia irányítója utazási irodának minősítette a Frontexet, az Európai Unió határvédelmi ügynökségét – mármint abban az értelemben, hogy a Frontex szerinte nem képes megállítani a migránsokat. Szijjártó szerint közös európai kiindulópontról addig nincs értelme beszélni, amíg a külső határokat nem védik meg kellőképpen. Úgy látja azonban, hogy a megoldás kulcsa a tagállamok kezében van, és nem a Frontexet kell megerősíteni. 

Kárpáti János lapszemléjét a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. (Címlapi kép: Flickr.com)