„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Azért a pénz az úr?

16/09/2019 15:53

| Szerző: Klubrádió

Hogyan lehetne megakadályozni, hogy az uniós támogatásokat, az "ingyenpénzt" ellopják a hatalmon lévők? Van egy egyszerű válasz: nem kell adni. Ám a helyzet ennél bonyolultabb.

2019. szeptember 16. Reggeli gyors - részlet 19.09.13. Cseh Katalin
06:22
00:00

Jóváhagyta ez Európai Bizottság annak a polgári kezdeményezésnek az elindítását, mely szerint az uniós támogatásokat a jogállamiság állapotához kellene kötni. Magyarán: ahol nem érvényesülnek az európai értelemben vett jogok, oda nem adnak pénzt. Ezzel szeretnék megakadályozni a korrupciót, elfojtani már a gyökerénél.

Egyszerűen hangzik, de mégis bonyolult mechanizmusról van szó – mondta el a Reggeli gyorsban Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője. A javaslat 10 éves határidőt szabna, tehát az egész szankcionáló rendszer az Európai Unió régi tagországaira valószínűleg nem vonatkozna. Bonyolítja a helyzetet, hogy a régi tagországokban is vannak olyan régiók, amelyek támogatásra szorulnak.

Cseh Katalin szerint nem az a kérdés, hogy mely országok kapjanak támogatást a közös kasszából, hanem az, hogy azok mire költik a pénzt. Amennyiben egy egész országot zárnak el a lehetőségtől akkor nem a kormányt büntetik, hanem az állampolgárokat.

A képviselő két megoldási lehetőséget lát. Az egyik, hogy minden tagország csatlakozzék az Európai Ügyészséghez. Az a szervezet képes nyomon követni a pénzmozgást, s ha lopnak abból, akkor képes kezdeményezni a bűnösök megbüntetését. A másik lehetőség, hogy civil szervezetek, önkormányzatok közvetlenül pályázhassanak támogatásokra, ne legyen közbeiktatva egy kormányzati szervezet. Ebben az esetben mellékes, hogy a magyar törvénykezésben milyen szabályokat szavaznak meg néhány óra alatt, a mérvadó az uniós, egységes jogrendszer.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/ Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2019.09.16. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor