„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbánt használhatja Európa ellen Johnson?

13/09/2019 07:53

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

A britek csak részmunkaidőben voltak európaiak – mondja Juncker leköszönő bizottsági elnök. Úgy tűnik, szépen szakítani nem lehet. Nemzetközi lapszemle.

2019. szeptember 13. Reggeli gyors - részlet 19.09.13. Lapszemle
05:45
00:00

A Bloomberg amerikai hírügynökség értesülése szerint az Európai Unióban attól tartanak, hogy Boris Johnson ráveszi Magyarországot arra, vétózza meg a Brexit újabb halasztását. A feltételezés nem teljesen új, a nemzetközi média már megpendítette a közelmúltban, de ahogy közeledik a határidő, az eshetőség egyre nagyobb izgalmakat vált ki. Miről van szó pontosan? London és Brüsszel legutóbbi közös döntése alapján az EU-ból történő brit kilépés határideje jelenleg október 31. Addig kellene megállapodni a feleknek a kilépés feltételrendszerében. Az előző brit kormányfő, Theresa May ugyan kitárgyalt egy megállapodástervezetet, de a londoni parlament azt visszadobta. Az új brit kormányfő, Boris Johnson azt állítja, hogy ő London számára kedvezőbb alkut fog kötni az unióval, de ennek még semmi jele. Johnson viszont most azt is mondja, hogy a Brexit október 31-ikén mindenképpen megtörténik, vagyis ha addig nincs megállapodás a kilépési feltételekről, akkor az Egyesült Királyság uniós tagsága nem rendezett formában, hanem teljesen szabályozatlanul szűnik majd meg, aminek a velejáróit felmérni egyelőre szinte lehetetlen, de mindenkinek borsózik tőle a háta. A brit alsóházban több konzervatív képviselő összefogott az ellenzékkel, hogy megakadályozzanak egy ilyen fejleményt, és törvényt hoztak arról, hogy ha október 19-ig a londoni alsóház nem szentesít valamilyen megállapodást Brüsszellel, illetve nem hajt végre pálfordulást sem – megjegyzem, miért hajtana végre ilyesmit? –, és nem mondja azt, hogy megállapodás nélkül is ki kell lépni, akkor Johnson miniszterelnök köteles újabb három hónap halasztást kérni az uniótól. Az október 19-ikei határnapot az indokolja, hogy közvetlenül előtte, 17-18-ikán lesz Brüsszelben az őszi EU-csúcs, ami a hó vége előtt az utolsó észszerű lehetőséget kínálja valamilyen alku közös, legfelső szintű elfogadására.

Johnson Orbánt látja partnernek

Namármost, ha nincs megállapodás, a brit miniszterelnök pedig – tegyük fel, hogy engedelmeskedik a törvénynek, és kéri a halasztást, bár a minap azt mondta, inkább feküdne holtan egy vizesárokban, mintsem hogy ezt megtegye –, nos szóval, ha ezt mégis megteszi, akkor ezt a kérést mind a 27 többi tagállamnak el kell fogadnia, csak akkor érvényes. A Bloomberg most azt hallja uniós tisztségviselőktől, persze szigorúan csak magánjellegű beszélgetéseken, hogy Johnson megkérheti Orbán Viktor magyar kormányfőt, mondjon nemet a halasztásra, és akkor a brit miniszterelnök széttárhatja a karját, ő megpróbálta. Ezzel aztán a hó végén végrehajthatná a megállapodás nélküli Brexitet. Az unió – írja az amerikai hírügynökség – nem nagyon tudná megakadályozni egy lázadó tagállami vezető vétóját. Ez az uniós aggodalom a Bloomberg szerint abból táplálkozik, hogy Orbán szintén csatározást folytat Brüsszellel, ezért Johnson szövetségest láthat benne.

Szijjártó már hárít, pedig még nem is történt semmi

A Bloomberg megszólaltatja Szijjártó Pétert, a magyar külügyi tárca vezetőjét, aki szerint nem valószínű, hogy Magyarország ügydöntő szavazatot ad le, ha érkezik brit halasztási kérelem – már csak azért sem, mert más uniós tagállamok fontolgathatják az újabb halasztási kérelem visszautasítását. „Ha lesz ilyen kérelem, akkor meghozzuk a döntésünket” - mondta Szijjártó, és hozzátette: néhány nagy nyugat-európai tagállam tényleg véget akar ennek vetni ennek a halasztássorozatnak, így hát nem valószínű, hogy a magyar állásfoglalás kulcsfontosságú lesz. A magyar külügyminiszter méltatta Boris Johnsont, mondván, a nép akaratát akarja teljesíteni. A Bloomberg a maga részéről ehhez hozzáteszi: a Brexit eredeti céldátuma ez év március 29-ike volt, és már kétszer meghosszabbították a határidőt. Néhány európai kormány, jelesül a francia, megkérdőjelezi ugyan, hogy bölcs dolog lenne belemenni a harmadik halasztásba, de az unió eltökélt abban, hogy el akarja kerülni azt, hogy őt tegyék felelőssé a megállapodás nélküli Brexitért. Ezért aztán – idéz az amerikai hírügynökség meg nem nevezett uniós tisztségviselőket – valószínűleg bele fognak egyezni a halasztásba, még akkor is, ha ez nem lesz ínyükre. A Bloomberg olyan európai diplomaták vélekedését is ismerteti, hogy Orbán alighanem elutasítaná Johnson kérését, és az uniós vonalhoz igazodna. Magyarország ugyanis minden évben sok pénzt kap az EU-tól, és a magyar kormányfő nem akarná kockáztatni ezt a pénzt.

 
Jean-Caude Juncker
 
Forrás: Flickr.com.
Fotó: DEVILLERS Arnaud
 

„A britek csak részmunkaidőben voltak európaiak”

Ha már ilyen hosszasan elidőztünk a Brexit témájánál, ne maradjon ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság - történetesen szintén október végéig hivatalban levő - elnöke sem, aki nyilatkozatot adott az Euronews tévécsatornának. A Politico című amerikai hírportál európai kiadása az interjút ismertetve Junckernek azt a kijelentését emeli ki, hogy a britek az elmúlt több mint négy évtized alatt mindig is csupán részmunkaidőben voltak európaiak, soha nem azonosultak az unió összes politikai célkitűzésével. „Márpedig nekünk olyan európaiakra van szükségünk, akik teljes állásban azok” - mondta a távozófélben levő brüsszeli bizottsági elnök, mintha szavaival csak azt akarná alátámasztani, hogy szépen szakítani márpedig nem lehet. A Brexit – mondta Juncker – mind az Egyesült Királyságnak, mind az Európai Uniónak veszteséget jelent, és hiba volt népszavazásra feltenni a Brexit kérdését.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Facebook.

Reggeli gyors
2019.09.13. 06:00
Szerző: Kárpáti János