„Klubrádió
A lényeg

Brexit: Boris Johnson megkerülné a parlamentet

28/08/2019 14:10

| Szerző: Klubrádió

Boris Johnson brit kormányfő bejelentette, hogy kezdeményezi a királynőnél a parlament felfüggesztését október közepéig, és a királynő ezt délután jóváhagyta; szakértők szerint így a képviselők nem tudnák jogszabályi úton megakadályozni a megállapodás nélküli Brexitet.

Boris Johnson brit kormányfő bejelentette, hogy kezdeményezi az uralkodónál a parlamenti munka felfüggesztését október közepéig, ami szakértők szerint gyakorlatilag megfosztaná a képviselőket annak lehetőségétől, hogy jogszabályi úton elejét vegyék a brit európai uniós tagság esetleges megállapodás nélküli megszűnésének.

A miniszterelnök visszautasította az arról szóló vádakat, hogy nem marad elég idő megvitatni a Brexittel kapcsolatos lehetőségeket. A nyári törvényhozási szünet szeptember 3-án ér véget, és Boris Johnson azt kérte II. Erzsébet királynőtől, hogy szeptember 10-én zárja be a parlamenti ülésszakot. Az új ülésszak október 14-én kezdődne, a Brexit dátuma október 31-e. A kormányfő terveit hevesen bírálta az ellenzék, és többen a pártján belül is.

A királynő ezt jóváhagyta, tanácsadói (az úgynevezett titkos tanács tagjai) szerda délután közleményt adtak ki, amelyben az áll: a királynő utasítást adott a parlament felfüggesztésére legkorábban szeptember 9.-től, legkésőbb 12-től október 14-ig.

2019. augusztus 28. A lényeg / részlet, Egedy Gergely (19.08.28.)
01:33
00:00

Egedy Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára (akit még a királynő döntése előtt kérdeztünk) a Klubrádiónak azt mondta: ez a brit politikai hagyományokkal egyértelműen ellenkező húzás. A királynő függeszti fel a parlamentet, ez uralkodói jogkör, de nem szokták politikai célokra felhasználni. Márpedig szerinte egyértelműen politikai célról van szó: Boris Johnson, bár kormányprogramjával indokol, valójában azt akarja elérni, hogy a parlamenti képviselők ne tudják megakadályozni a megállapodás nélküli Brexitet, amelyről már rég kijelentette, hogy keresztülviszi.

A szituációban benne van, hiszen ezt a munkáspárti ellenzék belengette, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormány ellen, és a kormány könnyen megbukhat. Erre Boris Johnson főtanácsadója azt mondta, hogy ha a kormány meg is bukik, a Brexitet nem akadályozhatják meg.