„Klubrádió
Reggeli gyors

Légy a falon

27/08/2019 09:27

| Szerző: Klubrádió

A Brexitről is szó eshetett a Merkel-Orbán találkozón, hisz az Európa szempontjából sokkal súlyosabb probléma, mint a magyar ügyek – véli Eörsi Mátyás.

2019. augusztus 27. Reggeli gyors - részlet 19.08.27. Eörsi Mátyás
10:12
00:00

Új szempontot hozott be a Merkel-Orbán találkozó értékelésébe Eörsi Mátyás külpolitikai szakértő, volt külügyi államtitkár. Hangsúlyozta, hogy persze ő sem tudja, mi hangzott el a tárgyaláson, bár jó lett volna ott lenni, mint egy légynek a falon, hogy egy picit fülelni lehessen, de erre nyilván nincs lehetőség. Marad tehát a következtetés.

A német kancellárnak a sajtótájékoztatón elejtett félmondatából az derült ki, hogy szót ejtettek a Brexitről is. Akárhogy is nézzük, ez Európa számára sokkal fontosabb kérdés, mint mondjuk az MTA, vagy a CEU ügye. Eörsi Mátyás szerint a magyar közönség egy ilyen szintű tárgyalástól azt várja, hogy majd a tekintélyes külföldi politikus Orbán orrára koppint és megoldja a magyarországi problémákat, de ez hiú ábránd. A magyar miniszterelnök olyan szempontból jó sakkozó, hogy látja: az EU vezetői a Brexitre fognak koncentrálni és nem az ő „huncutságaira”.

Mint minden tagországnak, így Magyarországnak is van egy bizonyos zsarolási potenciálja. Boris Johnson ugyanis bajban van, megígérte, hogy október végéig kivezeti az Egyesült Királyságot az Európai Unióból, akkor is, ha ez a lépés iszonyú károkat fog okozni. Ezért szövetségeseket keres, különalkukban gondolkodik, és egy ilyen szövetséges lehet Orbán Viktor, aki minden bizonnyal hajlandó lenne árulóvá válni.

És akkor most próbáljuk magunkat Angela Merkel helyébe képzelni. Neki Európa egységét kell szem előtt tartania. Ebből a szempontból a Brexit sokkal fontosabb a magyar ügyeknél. A fellendülésnek lassan vége, recesszió várható, a 2008-asnál súlyosabb is lehet a válság. Ezek a nagy, és megoldandó problémák. A többi egyelőre légypiszok.

A hazai gondokat itthon kell megoldani, illetve az ellenzéknek arra van lehetősége, hogy az Európai Parlamentben próbáljon szövetségeseket találni a Fidesz visszaszorításához.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2019.08.27. 06:00
Műsorvezető: Dési János