„Klubrádió
Eurozóna

Német-magyar – A pénz beszél

23/08/2019 15:27

| Szerző: Klubrádió

Magyarországon kétségtelenül van gazdasági növekedés, ennek a német cégek is részesei, és jól profitálnak belőle. Ezért nem keménykednek a CDU politikusai.

2019. augusztus 23. Eurozóna - részlet 19.08.23. Techet Péter
21:28
00:00

Még mindig Angela Merkel soproni beszédéről. Valóban legitimálta Orbán Viktor rendszerét a német kancellár? Techet Péter külpolitikai szakértő, az Azonnali.hu munkatársa szerint neki az volt a dolga, hogy eljöjjön a Páneurópai Piknik 30. évfordulójára, és ne a magyarokhoz beszéljen, hanem a németekhez. Megállapította, hogy Magyarországon van gazdasági növekedés, és ebből a német cégek jól profitálnak, ezért jól érzik itt magukat. Noha odahaza nem zárkózik el azoktól, akik bírálják Orbánt a jogállam lebontása és az autoriter vezetési mód miatt, a CDU-ban nem szoktak túl keményen nyilatkozni, hisz a mögöttük álló vállalatok gazdasági érdekeit veszik figyelembe. A magyar miniszterelnök kiszolgálja a német érdekeket, szavakban bármennyire keménykedik is, s a Fideszt még mindig nem zárták ki végleg az Európai Néppártból.

Az Eurozónában Techet Péter az olasz válságról is beszélt, ami például Berlinnek, vagy akár Brüsszelnek fejfájást okozhat. Igaz, hogy Matteo Salvini nem rendelkezik olyan hatalommal, mint mondjuk a brit, a lengyel, vagy a magyar populista vezetés a saját hazájában, de szeretnék megakadályozni, hogy hatalomra jusson. Salvini ugyanis egyértelműen kijelentette, hogy teljes felhatalmazást akar kapni a néptől, ami veszélyesen emlékeztet a fasizálódásra.

Salvini egy előrehozott választás útján kerülhetne hatalomra, a többi pártnak azonban nem érdeke egy ilyen választás megtartása, sőt megijedtek a teljhatalmi törekvéstől, ezért valószínűleg nem is kerül sor egy ilyen választásra.

Ami az Európai Unió hozzáállását illeti: sem Salvini pártja, az Északi Liga, sem ellenfele, az Öt Csillag nem tagja egyetlen nagy pártcsaládnak sem, nincs közvetlen ráhatása az EU-nak az olasz helyzetre. Az Északi Liga azonban láthatóan veszélyesebb vetélytársánál.

Visszatérve Magyarországra: Orbán feltehetően megértette, hogy olyan kívülálló pozícióból, amilyenben Salvini van, nehezen tudja megőrizni a hatalmát. Ezért sem csatlakozott hozzá az Európai Parlamentben, és feltehetően ezért igyekszik megmaradni az EPP-ben.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Márton.

Eurozóna
2019.08.23. 13:00
Műsorvezető: Zentai Péter