„Klubrádió
Megbeszéljük...

Merkel most nem bírálhatta Orbánt

21/08/2019 20:15

| Szerző: Klubrádió

Egy szimbolikus pillanatban európai politikus nem az ellentétekkel foglalkozik. Arra ott van az év többi 364 napja. Azon meg nincs mit csodálkozni, hogy Orbán most is "győzött".

2019. augusztus 21. Megbeszéljük-részlet (2019.08.21. Kovács László-interjú)
17:12
00:00

A fordítás „nagylelkű” volt a magyar kormánnyal, a német kancellár mondatai nem voltak annyira megengedők és dicsérők. Erről Kovács László volt uniós biztos és külügyminiszter beszélt, amikor Angela Merkel magyarországi látogatásáról volt szó. A Páneurópai Piknik 30. évfordulóján egy európai politikusnak úgy kell viselkednie, ahogyan a kancellár ezt tette. A német és az európai politika nem változott a magyar kormánnyal kapcsolatban, az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen sem lesz megengedőbb. Kovács László az orbáni hozzáállásról megjegyezte: ő mindig harcolni akar Európa ellen is, és mindig úgy értékel minden tárgyalást, hogy ő győzött. Németország vezetőjének viszont bölcsen kellett cselekednie, hiszen a stabilitást, a földrész biztonságát szavatolja a német politika.

A Páneurópai Piknikről Kovács László úgy vélte, hogy az egy szimbolikus jelentőségű esemény volt. Megrendezésében szerepe volt az MDF-nek, Habsburg Ottónak, Németh Miklósnak, Horn Gyulának, a határőrségnek. Mellesleg a Bundestag falán nem olyan emléktábla van, amely a piknikre emlékeztet, hanem olyan, amely a szeptember 10-én hivatalosan megtörtént határnyitásra emlékeztet. Ami már egy nemzetközi jogi lépés is volt, hisz tízezreket engedtek át a határon a szabad világ felé, amennyire csak lehetett, rendezett és biztonságos körülmények között.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki sajtóiroda/Szecsődi Balázs.

Megbeszéljük
2019.08.21. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György