„Klubrádió
Eurozóna

Brexit – Nagy tűzijáték várható

30/08/2019 18:04

| Szerző: Klubrádió

Még a legendás fogadóirodákban sem derül ki, hogy mi lesz az Egyesült Királyságban. Hogyan is lesz az a bizonyos kilépés az Európai Unióból.

2019. augusztus 30. Eurozóna / részlet, Gálik Zoltán (19.08.30.)
13:00
00:00

Valami nincs rendben az Egyesült Királyságban, London és a külföldön dolgozó diplomaták sem tudják, hogy mi lesz. Mellesleg utóbbiak az előbbitől várnak instrukciókat, de nem nagyon kapnak – osztotta meg több beszélgetés tapasztalatait a rádióhallgatókkal Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense. Ha picit viccelni akarnánk azt mondhatnánk, hogy tényleg nagy a zűr, még a fogadóirodákban sem derül ki, hogy mi várható. Lehet szó polgári engedetlenségről, egyenesen polgárháborúba hajló helyzetről, a birodalom széteséséről, szóval sok mindenről, ami nem jó.

Ami az EU-ból való kilépést illeti, a népszavazás óta eltelt 3 év, és ugyanott tartanak, mint akkor. Az Egyesült Királyság olyan utat választott, amilyenen még nem járt senki. Természetes szövetségese, Európa helyett egyfajta birodalmi perspektívát vázolt fel, de a birodalmat visszahozni már nem lehet. Gazdasági szempontból mindenképpen lehetetlen. Ráadásul a stratégia is rossz volt, mert mindvégig arra számítottak, hogy az Európai Unió megosztott lesz a kérdésben. Ám nem lett az, hanem nagyon is egységes és hajthatatlan álláspontot képviselt a tárgyalásokon.

Boris Johnson olyan helyzetet örökölt, ami nem éppen irigylésre méltó. Nem csoda, hogy kétségbeesett. Akkor került a politikai karrierje csúcsára, amikor már szinte elolvadt a többsége, a kormánykoalíció recseg-ropog, alkotmányos válság van. Tervét - a megállapodás nélküli Brexitet - is csak úgy tudja keresztül vinni, ha átmenetileg szüneteltetteti a parlament működését. És még így sem biztosan, a szünet előtt még benyújthatnak ellene egy bizalmatlansági indítványt.

Szóval teljes a bizonytalanság. Gálik Zoltán azonban úgy látja, hogy ez nem nagy meglepetés. Az elmúlt 15-20 évben olyan alkotmányos változtatásokat hajtottak végre az Egyesült Királyságban, hogy az előre vetítette a bizonytalanságot.

Az interjút a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Eurozóna
2019.08.30. 13:00
Műsorvezető: Zentai Péter