„Klubrádió
Reggeli gyors

Jonhson arroganciája visszaütött

5/09/2019 13:30

| Szerző: Klubrádió

A brit miniszterelnök nem tudja keresztülvinni tervét, a kemény Brexitet, erőszakosságát konzervatív képviselők sem fogadják el.

2019. szeptember 05. Reggeli gyors - részlet 19.09.05.
05:56
00:00

A brit törvényhozás elfogadta azt az ellenzéki javaslatot, hogy kötelezzék Boris Johnson miniszterelnököt az Európai Unióval folytatandó további tárgyalásokra. Ezzel gyakorlatilag megtiltották a kemény Brexitet, vagyis a megállapodás nélküli kilépést. Johnson előrehozott választásokkal fenyegette meg a képviselőket, ám a főrendek is hamar döntöttek, ígéretet tettek arra, hogy a kérdés visszakerül az alsóházba. Az ellenzéki Munkáspárt vezére pedig hajthatatlan, így nem valószínű, hogy a miniszterelnök keresztül tudná vinni a tervét. Ráadásul a korábbi parlamenti többsége (ami egy képviselőt jelentett) már megszűnt, és tovább apad – elemezte a helyzetet Szabó Barnabás, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

A Képviselőház gyakorlatilag kivette a konzervatív kormány kezéből az irányítást. Már ami a parlamenti ügymenetet illeti.

Már tisztán átható, hogy Boris Johnson nem vette figyelembe a tényt: ugyanolyan, sőt rosszabb helyzetben van, mint Theresa May volt. Az Európai Unió már May miniszterelnökség idején is jelezte, nem hajlandó és nem is tud további engedményeket tenni, haladékot adni. Az új kormányfő rossz stratégiát választott, látványos, gyors, erőszakos lépésekkel akart operálni, amivel az unióra is hathat. Nem hatott. Ugyanakkor saját táborában sok politikust megbántott. Arroganciájának az lett a következménye, hogy elpártoltak tőle, konzervatív képviselők is együtt szavaztak az ellenzékkel.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2019.09.05. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes