„Köszönjük,
Reggeli gyors

Brexit – Lefelé a lejtőn

2/09/2019 07:44

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Ahogy kilép az unióból az Egyesült Királyság, a magyar és lengyel illiberális klubhoz közeledhet. Boris Johnson máris Orbánra hivatkozik.

2024. július 23.
00:00
00:00

London polgármestere kiosztotta Donald Trumpot és Boris Johnsont is. Azt mondta – amivel tele van a világsajtó -, hogy Trump a fehérek felsőbbrendűségét hirdető nacionalizmus mintapéldánya, ám az új brit kormányfő még nála is sokkal szélsőségesebb – olvashatjuk a The Guardianben. Minden jel ugyanis szerinte arra utal, hogy a II. világháborúból levont tanulság feledésbe merül, ahogy egyre erősödik a szélsőjobb, aminek eklatáns példája az amerikai elnök, akit egyre többen tekintenek példaképüknek – erről írt véleménycikket Sadiq Khan London polgármestere az Observerben.

A demokrácia arculcsapása

A nácik Lengyelország ellen indított támadásának 80. évfordulójára időzített írás szerint félő, hogy ragadós példájuk kísértés az Európai Unió számára is, így Magyarország, Lengyelország számára is, márpedig az EU épp azért jött létre, hogy az ilyen típusú támadásoknak senki ne legyen kitéve. Hisz 1939 és 45 között legalább 85 millióan vesztették életüket. Ám Nigel Farage és Brexit-pártja teljesen fogságába ejtette a brit konzervatív pártot, így Boris Johnsont is. Súlyos kritikája mögött Boris Johnson múlt heti, a parlament munkáját felfüggesztő intézkedése áll, amely a demokrácia arculcsapása. A Trump és Khan közti viszály nem újkeletű, vitriolos modoruk ugyancsak felhívja a közvélemény figyelmét.

Trump példája ragadós

Az amerikai Huffington Post ez alkalomból interjút is készített Sadiq Khannal, amelyben a polgármester megerősítette: komolyan aggodalomra ad okot, hogy Magyarország, Olaszország, Franciaország, sőt még az én hazám is Trumpra és mozgalmára követendő példaként tekint. Magyarország Orbán Viktora szisztematikusan szétverte az igazságszolgáltatás és a média függetlenségét, és Trump illetve számos szélsőjobb vezető ugyanezen intézmények ellen indított támadást.

 
Brexit
 
London, Brexit montázs
 

Brexit – Lefelé a lejtőn

Az EUObserver azt kérdést feszegeti, hogy az Egyesült Királyság csatlakozik-e Magyarország és Lengyelország illiberális klubjához? Merthogy Boris Johnson parlamenti intézkedése hátborzongatóan hasonlít az ezekben az országokban tapasztalt antidemokratikus kormányzáshoz. Hisz egy ilyen lépés normális esetben nem kifogásolható, de most a Brexit évtizedekre meghatározza az ország sorsát. Állítólag Boris Jonhsonék már azt is fontolgatják, hogy az Észak-Írországról tartandó szeptember 9-i vitát is felrúgják, ami felveti a kérdést, az ellene esetlegesen indítandó bizalmatlansági indítványt is visszautasíthatja majd ilyen alapon? Magyarország és Lengyelország példája a mostani események ismeretében azt jelzi, Nagy-Britannia is ugyanilyen irányt vehet és csúszik lefelé a lejtőn. Ráadásul Boris Jonhson épp arra hivatkozik, mint Orbán Viktor, hogy őt a nép hatalmazta fel minden intézkedésére. Az EuObserver ismerteti Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem alkotmányjogásza álláspontját, miszerint a brit ellenzéknek fel kell készülnie az alternatív miniszterelnök és kormánya kinevezéséhez, amennyiben a bizalmatlansági indítvány jelentené a megoldást a helyzetre.

Az amerikai Fox Business azt latolgatja, amennyiben megállapodás nélkül távozik London az Európa Unióból, úgy Lengyelország, Románia, Magyarország és Litvánia lehet a szigetország legfontosabb kereskedelmi szövetségese, természetesen az amerikaiak után.

Budapest, a filmes város

A Goldman Sachs és Carlos Watson által indított, 3 millió előfizetővel 40 millió követővel rendelkező Ozy nemzetközi online magazin a filmgyártás Kelet-Európa felé tolódásáról ír, most éppen Ukrajna került a centrumba, többek között a Csernobil forgatásával. A külföldi forgatással ugyanis jelentős kiadásokat tudnak a producerek megspórolni. A cikk szerint a kelet-európaiak most sokkal jobban udvarolnak a nyugati filmgyártóknak, mint régebben. Különösen Románia, ahol az átlag feletti, 35%-os kedvezményt is megadják. Budapest többször is példaként szerepel a cikkben - népszerű filmek ismert helyszíneként. A litván példa pedig azt érzékelteti, hogy egyre több szakmabélit tudnak így elcsábítani a külföldi filmgyártók, aminek következtében a hazai filmgyártás jelentősen zsugorodik.

Műköröm Gyöngyösről

Gondolták volna, hogy a világot meghódító gél- és műköröm gyártás mögött egy sikeres magyar üzletasszony áll? Suzy Weiss-Fishmann ugyanis Zsuzsi néven Gyöngyösön látott napvilágot és nagyon hálás Magda anyjának és László apjának – nyilatkozta a Times of Israelnek most megjelent könyve kapcsán. 1966-ban elmenekültek Magyarországról az Egyesült Államokba. Merthogy amíg nem ismered meg a szabadságot, addig nem is tudod, mi az – fogalmazott Zsuzsi.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:

Reggeli gyors
2019.09.02. 06:00
Szerző: Csernyánszky Judit